Головна » 2017 » December » 5 » В обласному музеї презентували виставку, присвячену дисиденту, правозахиснику та політв’язню Миколі Коцу
13:10
В обласному музеї презентували виставку, присвячену дисиденту, правозахиснику та політв’язню Миколі Коцу
В обласному музеї презентували виставку, присвячену дисиденту, правозахиснику та політв’язню Миколі Коцу

4 грудня у Волинському краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Микола Коц: український дисидент, правозахисник, політв’язень» (до 87-річчя від дня народження та до Міжнародного Дня захисту прав людини). На ній увазі відвідувачів вперше представлено низку матеріалів з особистого архіву, який був переданий до фондів музею після смерті Миколи Георгійовича. Це, зокрема, його фотографії різних років, табірні замітки та рукописні спогади, документи про переслідування дисидента радянською владою, матеріали про підтримку волинянина міжнародними правозахисними організаціями та його участь в українських: Українській Гельсінській Спілці, Всеукраїнському Товаристві політичних в’язнів і репресованих, Українській Асоціації «Міжнародної Амністії».

На захід завітали студенти Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні. Автор виставки, провідний науковий співробітник відділу новітньої історії Сергій Лис розповів про непросту долю Миколи Коца крізь призму представлених експонатів.

Особливий наголос історик Волинського краєзнавчого музею зробив на правозахисній діяльності волинського дисидента, а також згадав загальні проблеми порушення прав людини в Україні: як з точки зору історії, в часи радянського тоталітаризму, так і тепер. Адже менше як за тиждень після його дня народження, 10 грудня ми відзначатимемо Міжнародний День захисту прав людини.

Поділилися своїми спогадами про Миколу Георгійовича і троє його друзів, які завітали на відкриття виставки: Анатолій Лесик – голова секретаріату Волинського обласного відділення Всеукраїнського об'єднання ветеранів, Валентина Єгорова – голова Громадської ветеранської організації «Волинське обласне товариство політичних в’язнів і репресованих» та Валентин Ваколюк – Голова Товариства польської культури на Волині ім. Єви Фелінської. І усі три їхні виступи були, направду, дуже хвилюючими і цікавими.

Наприкінці ведучий заходу побажав присутнім вміти жити згідно внутрішньої правди, як це робив Микола Коц, не прогинаючись під зовнішні тиски. Та завжди ставити людину та її потреби в основу вирішення проблем, а не якусь ідеологію.

Отож, виставка стала першим публічним показом частини особистого фонду нашого земляка. Надалі науковці Волинського краєзнавчого музею планують продовжити досліджувати та презентувати громадськості історію волинських дисидентів та, зокрема, історичну спадщину Миколи Георгійовича. Виставка «Микола Коц: український дисидент, правозахисник, політв’язень» буде функціонувати в дні роботи музею включно по 26 січня 2018 року – першої сумної річниці від дня смерті видатного волинянина.

Фото Л. Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 523 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]