Головна » 2019 » October » 19 » В обласному музеї презентували книгу про спецпідрозділ «Світязь» в АТО на Донбасі (ФОТО, ВІДЕО)
19:29
В обласному музеї презентували книгу про спецпідрозділ «Світязь» в АТО на Донбасі (ФОТО, ВІДЕО)
В обласному музеї презентували книгу про спецпідрозділ «Світязь» в АТО на Донбасі (ФОТО, ВІДЕО)

11 жовтня у приміщенні Волинського краєзнавчого музею відбулася презентація книги кандидата історичних наук, провідного наукового співробітника музею, автора проектів «Перемоги української зброї» та «Наші захисники» Богдана Зека «Спецпідрозділ «Світязь» в АТО на Донбасі (2014–2018): історичний нарис». Про це розповіло телебачення UA: Волинь:

Автор, кандидат історичних наук Богдан Зек розповів, що це історія роти «Світязь», написана «по гарячих слідах».

На презентацію прийшли бійці і рідні загиблих підрозділу. Володимир Ляшук, батько полеглого Максима, каже: усі бійці «Світязя» для них близькі.

Володимир Ляшук, батько загиблого роти «Світязь»: «З ким ви прийшли на презентацію книги? З онуком. Потім дружина. Ця книга – це пам’ять про усіх тих хлопців і у першу чергу про тих, хто не повернувся. Уже 5 років минули від часу загибелі, а пам’ять поки що є».

Доброволець роти «Світязь» Роман Коротицький прийшов на зустріч раніше, щоб полистати видання.

Роман Коротицький, доброволець роти «Світязь»: «Що відчуваємо? Це – спогади. Для мене особисто це 3 роки мого життя, із 14-го по 17-й».

Книга охоплює бойовий шлях роти «Світязь» із 2014-го по 2018 роки. Видання має формат історичного нарису, розповів автор, провідний науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею Богдан Зек. Каже: працював над ним два роки.

Богдан Зек, автор, кандидат історичних наук: «Приділив увагу найбільшу саме участі підрозділу у бойових діях, це участь боях за Іловайськ, Вуглегірськ. «Світязь» захищав Україну не лише зброєю, а також допомагав місцевим жителям, щоб вони повірили в Україну. Коли я опрацьовував матеріали, цю інформацію доводилося пропускати крізь себе. Часто я захоплювався мужністю, відважністю бійців».

Волинський краєзнавчий музей збирає матеріали про війну на Сході України. Автор Богдан Зек розповів, хотів науково впорядкувати інформацію про роту. Каже: бійці були рецензентами книги, вносили свої правки у процесі написання. Андрій Квач доброволець роти «Світязь» говорить: сподобалося оформлення книги і виклад матеріалу.

Андрій Квач, доброволець роти «Світязь»: «Дуже приємно, що вона побачила цей світ. Ми вже й не надіялися, бо були проблеми із фінансами. Перш за все хочу подякувати науковому співробітнику волинського обласного краєзнавчого музею Богдану Зеку, що він зібрав матеріали, зібрав свідчення моїх побратимів. Багато людей, якщо й чули про роту «Світязь», то не знають де він і як воював«.

Наклад книги «Спецпідрозділ «Світязь» в АТО на Донбасі (2014–2018): історичний нарис» – 60 примірників. На презентації частину подарували бійцям спецпідрозділу і родичам полеглих.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 791 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.5/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]