Головна » 2016 » March » 4 » Україна вже попросила Естонію не віддавати конфіскований меч Росії. Публікація у Музейному просторі України допомагла!
22:25
Україна вже попросила Естонію не віддавати конфіскований меч Росії. Публікація у Музейному просторі України допомагла!
Україна вже попросила Естонію не віддавати конфіскований меч Росії. Публікація у Музейному просторі України допомагла!

Держава Україна звернулася до влади Естонії з проханням не віддавати Росії конфіскований на цьому тижні естонськими митниками меч епохи вікінгів - з відповідним клопотанням до МЗС ЕР звернувся посол України в Таллінні Віктор Крижанівський.

У своєму листі Віктор Крижанівський також зазначив, що давній меч могли нелегально переправити з території України в Росію. Більш докладні відомості та документи посол пообіцяв надати естонській стороні найближчим часом.

"Мені надійшов сигнал з Києва. На зв'язок вийшов співробітник нашого Міністерства культури, який займається цим предметом. Після контакту з ним ми прочитали новину на вашому сайті і вивчили публікацію на музейному порталі України, де детально описується історія з мечем, знайденим на Волині, який потім зник. Тепер до справи підключилося і наше МЗС. У такій ситуації ми вважаємо важливим як мінімум припинити процес передачі знахідки ", - пояснив посол України Віктор Крижанівський кореспонденту порталу rus.err.ee.

За його словами, меч, який на цьому тижні виявили в Естонії, абсолютно ідентичний з мечем, зниклим на Україні.

"Зараз ми не наполягаємо на тому, щоб меч повернули Україні. Просто просимо МЗС Естонії не поспішати передавати його Росії. Необхідно все точно з'ясувати. Наші чиновники в Києві вже займаються підготовкою необхідних документів. Якщо ж буде встановлено, що меч не має відношення до України , то, звичайно ж, ми відійдемо убік від цього питання. А поки хочемо переконатися в тому, чи був знайдений цей меч на Волині чи ні", - додав посол.

"Ми згодні з послом України. Спочатку необхідно встановити приналежність предмета. У цьому питанні ми довіряємо естонським експертам", - сказав радник посольства Росії в Таллінні Євген Верлін.

Нагадаємо, що стародавню зброю було виявлено співробітниками Податково-митного департаменту в ході огляду одного з вантажних автомобілів на кордоні Естонії з Росією.

У водія - громадянина Білорусі - не було дозволу на транспортування раритету. В ході експертизи з'ясувалося, що мечу близько тисячі років, а на аукціонах за нього можна виручити не менше 17 000 євро. Естонія збиралася віддати знахідку Росії.

Після публікації новини на rus.err.ee на інтернет-проект "Музейний простір України" з'явився докладний матеріал, в якому стверджується, що описаний і показаний ERR меч чином не має відношення до Росії. 
Джерело: Музейний простір України

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 794 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]