Головна » 2015 » January » 21 » У ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОМУ ІСТОРИЧНОМУ МУЗЕЇ ПРОЧИТАНО ЛЕКЦІЮ З НАГОДИ ДНЯ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ.
12:19
У ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОМУ ІСТОРИЧНОМУ МУЗЕЇ ПРОЧИТАНО ЛЕКЦІЮ З НАГОДИ ДНЯ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ.
У ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОМУ ІСТОРИЧНОМУ МУЗЕЇ ПРОЧИТАНО ЛЕКЦІЮ З НАГОДИ ДНЯ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ.

   22 січня нинішнього року минає 96 років з дня підписання Акту Злуки українських земель. З цієї нагоди на прохання голови правління Нововолинської територіальної організації Українського товариства сліпих Антоніни Никитюк для інвалідів по зору, які проживають у місті Володимирі-Волинському, була прочитана лекція «День Соборності – важлива подія в історії нашої Вітчизни».

   Присутні дізналися про те, що 22 січня 1919 року державний секретар ЗУНР Льонгин Цегельський прочитав і передав голові Директорії Володимиру Винниченку грамоту-ухвалу, а у відповідь представник Директорії Федір Швець виголосив довгоочікуваний універсал, у якому були такі історичні слова: «…Від нині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України – ЗУНР і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснилися віковічні мрії якими жили і за які вмирали кращі сини України…».

   І хоча Акт Злуки був чинний всього кілька місяців, проте ця подія має велике значення, бо то була спроба українців об’єднатися у неподільній Соборній Україні.

   До речі, співпраця між Володимир-Волинським історичним музеєм імені Омеляна Дверницького та Нововолинською організацією УТОС триває вже багато років – наукові співробітники музею читають для членів УТОСу лекції з історії України, Волині, Володимирщини, розповідають про видатних діячів нашого краю, проводять екскурсії.

   Люди, які втратили зір, мають допитливі душі – їм цікаво дізнатися про минуле рідного краю, адже більшість інформації вони сприймають на слух.

Джерело: Володимир-Волинський історичний музей

Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 861 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]