Головна » 2014 » Лютий » 20 » У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку, присвячену 200-річчю від народження Т.Г.Шевченка.
23:23
У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку, присвячену 200-річчю від народження Т.Г.Шевченка.
У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку, присвячену 200-річчю від народження Т.Г.Шевченка.
З 20 лютого в приміщенні Волинського краєзнавчого музею експонується виставка «Пророк, оспіваний землею» (Шевченкіана з фондів Волинського краєзнавчого музею), в контексті заходів присвячених 200-річчю від народження Т.Г.Шевченка.



Запропонована відвідувачам виставка знову нагадує нам про постать великого Кобзаря, чиє слово звучить сьогодні особливо актуально. Автори простежують основні віхи його життя та творчості – від дитинства до періоду заслання крізь призму творів Шевченка та картин інших авторів за мотивами творів Тараса Григоровича. Простежено його зв'язки з волинським краєм, адже достеменно відомо, що художник Шевченко побував на території тогочасної Волинської губернії, виконуючи завдання Київської археографічної комісії, і залишив низку художніх та поетичних творів про наш край. Існує також версія про перебування Шевченка в селах Секунь та Вербка поблизу Ковеля, вперше озвучена О.Кониським на сторінках наукової збірки, виданої НТШ у 1895 році.



Окремі розділи виставки ілюструють всенародну любов та шану до постаті Пророка українського народу у висловах П.Куліша, І.Франка, Лесі Українки, та пізніше у діяльності «Просвіт» на території сучасної Волинської області. Видатними шевченкознавцями стали волиняни Є.Шабліовський, О.Ошуркевич, М.Куделя. В часи незалежності лауреатами Національної премії ім. Тараса Шевченка стали волиняни Є.Сверстюк, В.Зінкевич, В.Слапчук, М.Жулинський. Всім кому цікава доля одного з найвизначніших діячів нашої історії, пропонується оглянути шевченкіану зібрану у фондах Волинського краєзнавчого музею.



Перша екскурсія по виставці була проведена для учнів 11-Б класу Луцької загальноосвітньої школи I-III ступенів №11.








 
Фото Л.Максимова
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 732 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]