Головна » 2016 » December » 6 » У Волинському краєзнавчому музеї діє виставка, присвячена 20-річчю грошової реформи в Україні
16:25
У Волинському краєзнавчому музеї діє виставка, присвячена 20-річчю грошової реформи в Україні
У Волинському краєзнавчому музеї діє виставка, присвячена 20-річчю грошової реформи в Україні

До уваги відвідувачів пропонується колекція грошових знаків, сформована  Волинським краєзнавчим музеєм, яка висвітлює грошовий обіг Української держави і присвячена 20-річчю введення в обіг гривні.

На виставці «Нумізматична колекція Волинського краєзнавчого музею» представлено понад 200 грошових одиниць (банкноти, розмінні та ювілейні монети), випущених Національним банком України в роки незалежності. Деякі банкноти та монети представлені у двох екземплярах, для візуалізації аверсу та реверсу представленого матеріалу.

Грошову реформу в Україні було проведено у 1996 році. Вона тривала з 2 по 16 вересня.  Тоді було встановлено єдиним законним способом платежу на території нашої держави гривню. Гривня замінила собою купоно-карбованець, що перебував в обігу з січня 1992 року.

Перші зразки банкнот були виготовлені в Канаді, а згодом у Великобританії. Сьогодні вони друкуються на фабриці Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

За даними НБУ, в готівковому обігу наразі є 9 номіналів банкнот 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 і 500 гривень, найбільше в обігу банкнот номіналом 200 гривень – 548,3 млн. одиниць, або 20% від загальної кількості банкнот. На одного мешканця України припадає 65 банкнот.

Презентація виставки «Нумізматична колекція Волинського краєзнавчого музею», присвяченої 20-річчю грошової реформи в Україні, відбулася 2 грудня 2016 року, під час засідання членів громадської організації «Товариство нумізматів Волині».

Олександр Матейчук,
науковий співробітник відділу фондів
Волинського краєзнавчого музею

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 712 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.7/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]