Головна » 2017 » August » 31 » У Торчині – виставка картин Ніни Фесенко «Кожен образ – це іскра великого сяйва»
13:40
У Торчині – виставка картин Ніни Фесенко «Кожен образ – це іскра великого сяйва»
У Торчині – виставка картин Ніни Фесенко «Кожен образ – це іскра великого сяйва»

Нещодавно у Торчинському історичному музеї імені Григорія Гуртового відбулося відкриття виставки картин «Кожен образ – це іскра великого сяйва», автором яких є співробітниця музею, талановита художниця Ніна Фесенко. Виставка готувалася до 26-ї річниці незалежності України і, як видно зі «Слова від автора», художниця мала на меті за допомогою мистецтва показати тих історичних діячів, які в різні віки розвивали, збагачували державницькі та духовно-культурні надбання нашого народу.

Ця серія об’єднана не лише назвою, а й тематикою полотен, оскільки у ній представлено авторське бачення когорти найславетніших постатей землі Волинської, починаючи від часів Київської Русі аж до наших днів. На кожній з них показано загальний історичний образ діяча, який складається з центрального портрета, а також із біографічних сюжетів, що допомагають усвідомити їх внесок у державотворення.

Таким чином виконано десять портретів, серед яких як знані державотворці та полководці (Роман Мстиславич, Данило Галицький, Богдан Ружинський та ін.), так і лицарі духу та слова (Данило Братковський, Леся Українка, Євген Сверстюк і ін.). Кожен із них мав свою непросту долю, але перебуваючи у різних, часто навіть карколомних суспільно-політичних обставинах, залишався духовно незнищенним.

Представлені у Торчинському музеї картини мають характер біографічних творів, у яких розкривається внесок видатних постатей Волині у скарбницю українського духу. Під час відкриття їх оглядали колеги-художники, працівники освітянських установ селища, представники громади Торчина і сусідніх сіл. Цей захід дав можливість поспілкуватися з Ніною Фесенко, почути її розповідь про роботу над серією, творчі плани.

Пісенне вітання учасникам виконала 8-річна Анастасія Демковська з с. Сьомаки, а внучка художниці Дарина Ткачук привітала усіх піснею про українську сорочку. Насамкінець своє слово про виставку сказав настоятель торчинського Свято-Стефанівського храму УПЦ КП отець Степан, який благословив майстриню на виконання не лише історичних портретів, а й ікон.

Запрошуємо й вас оглянути виставку картин Ніни Фесенко «Кожен образ – це іскра великого сяйва». Це можна зробити впродовж наступних чотирьох місяців.

Джерело: Торчинський історичний музей імені Григорія Гуртового

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 630 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]