Головна » 2019 » March » 30 » У Рожищі провели просвітницький захід, присвячений найвідомішому в Європі та Америці гетьману Івану Мазепі
13:38
У Рожищі провели просвітницький захід, присвячений найвідомішому в Європі та Америці гетьману Івану Мазепі
У Рожищі провели просвітницький захід, присвячений найвідомішому в Європі та Америці гетьману Івану Мазепі

28 березня відбувся історичний екскурс «Гетьман Іван Мазепа» – спільний захід Рожищенського районного історико-краєзнавчого музею та Центральної районної бібліотеки. Про це повідомила «Волинь-нова».

Під час вступного слова директор музею Наталія Патійчук зауважила, що 20 березня виповнилось 380 років від дня народження гетьмана Івана Степановича Мазепи. «Довгі століття він згадувався з тавром «зрадник». В той же час Іван Мазепа – найвідоміший в Європі та Америці гетьман України. Йому присвячено 186 гравюр, 42 картини, 22 музичних твори, 17 літературних творів, 6 скульптур» – наголосила Наталія Ігорівна.

Постать Івана Мазепи – одна з найзагадковіших і найсуперечливіших – викликає неабиякий інтерес і в українській, і у світовій літературі. Ім’я та діяльність Івана Мазепи завжди привертали і привертають увагу багатьох істориків, критиків, літературознавців, письменників.

Відкриваючи презентацію книжкової виставки «Праведник, який змусив світ шанувати Україну», завідуюча відділом обслуговування Центральної районної бібліотеки Галини Корнійчук продекламувала вірш Л.Федорука «Іван Степанович Мазепа. Хто він?». По тому, вона докладно розповіла про видання, представлені на виставці, які висвітлюють життя і діяльність Івана Мазепи.

Завідувач основним видом діяльності музею Роман Трофімчук цікаво і захоплююче розповів учасникам заходу про роль видатного українця Івана Мазепи в історії України. Зокрема, він ознайомив всіх із сторінками його біографії та детальніше зупинився на громадсько-політичній діяльності.

Щоб доповнити отримані знання під час історичного екскурсу, було продемонстровано короткометражний фільм «Гетьман Іван Мазепа», після якого присутні охоче брали участь у обговоренні, ділились власною інформацією про видатного Гетьмана України.

Категорія: Рожищенський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 407 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]