Головна » 2015 » November » 27 » У Рівненському краєзнавчому музеї відкрито виставку до 110-річчя від дня народження Ніла Хасевича
13:09
У Рівненському краєзнавчому музеї відкрито виставку до 110-річчя від дня народження Ніла Хасевича
У Рівненському краєзнавчому музеї відкрито виставку до 110-річчя від дня народження Ніла Хасевича

   24 листопада 2015 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття спільної з Волинським краєзнавчим музеєм виставки «Графіка Ніла Хасевича», присвяченої 110-й річниці від дня народження видатного українського художника-графіка, активного учасника підпільного руху Ніла Хасевича (народився 25 листопада 1905 року в селі Дюксин Костопільського повіту Волинської губернії).

   На відкриття прийшли історики, науковці, мистецтвознавці, які вивчають життя і творчість головного ілюстратора видань ОУН та УПА.

   Гостей привітав директор Рівненського музею Олександр Булига, який сказав Слово про Ніла Хасевича, і запросив Назара Волощука – бандуриста, головного спеціаліста відділу регіональної культурної політики Управління культури і туризму Рівненської ОДА. Він виконав пісню «Не пора» (муз. народна, слова Івана Франка), яка є цілком співзвучною нинішній суспільно-політичній ситуації в Україні.

   У відкритті взяв участь і виступив директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, який розповів про внесок Ніла Хасевича у боротьбу за волю рідної землі та про колекцію його робіт переданих з фондів музею для експонування на виставці.

   Про Ніла Хасевича – людину, борця, митця – говорили Анатолій Вакулко, директор Костопільського краєзнавчого музею, автор книги про Н. Хасевича; Микола Федоришин, директор Культурно-археологічного центру «Пересопниця», вони планують створити музей-бункер Ніла Хасевича на місці його загибелі; Любов Кралюк, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри мистецтвознавства Рівненського державного гуманітарного університету. Вона нагадала, що Ніл Хасевич є яскравим представником українського «мистецтва спротиву»; Ігор Марчук, зав. відділу «Інститут дослідів Волині» представив нову виставку, її структуру. На завершення Назар Волощук виконав ще одну пісню – «Ми гайдамаки».

   Всі, хто відвідають виставку, матимуть можливість ознайомитися із широким творчим доробком митця та активного учасника ОУН. Це і малюнки олівцем, дереворити, гравюри, бофони. Також значну частину робіт підпільного художника становлять агітаційні матеріали, карикатури на радянську владу. Крім робіт, переданих на виставку з Волинського краєзнавчого музею, тут можна побачити 21 дереворит Ніла Хасевича з його власноручними написами, що надійшли музею від громадянина США українського походження Петра Содоля, а також бідон із пропагандистською літературою і бофонами УПА авторства Ніла Хасевича, який був виявлений у селі Совпа Березнівського району. Виставка діятиме до кінця року.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1289 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]