Головна » 2015 » August » 21 » У Нововолинську вшанували 1000-ліття упокоєння святого рівноапостольного Великого князя Володимира (ФОТО, ВІДЕО)
22:23
У Нововолинську вшанували 1000-ліття упокоєння святого рівноапостольного Великого князя Володимира (ФОТО, ВІДЕО)
У Нововолинську вшанували 1000-ліття упокоєння святого рівноапостольного Великого князя Володимира (ФОТО, ВІДЕО)

   21 серпня 2015 року за участю працівників Волинського краєзнавчого музею у м. Нововолинську відбулася урочиста академія та освячення пам'ятного знаку в с. Будятичі, передмісті, де за новітніми дослідженнями львівського історика Юрія Диби народився святитель Русі, рівноапостольний київський князь Володимир Великий, 1000-ліття пам’яті якого в цьому році відзначає українська держава та церква. Акт освячення здійснив Митрополит Луцький і Волинський УПЦ КП Михаїл.

Програма:

   Про урочистості з вшанування 1000-ліття упокоєння хрестителя Руси-України святого рівноапостольного Великого князя Володимира повідомляє сайт Нововолинської міської ради.

   Заходи розпочалися з екскурсії «Князь Володимир Святославович: образ мовою документів» у міському історичному музеї.

   Опісля на території Нововолинського вищого професійного училища у с. Будятичі відбулося освячення пам’ятного знака Великому князю Володимиру, яке здійснив Митрополит Луцький і Волинський УПЦ КП Михаїл за участю духовенства Української Православної Церкви Київського Патріархату сусідніх районів та міста Нововолинська. За твердженнями науковців саме на цій землі народився хреститель Київської Русі.

    «Через багато років історія розставляє все на свої місця. Згадуємо князя через добрі справи, які він зробив. Нам доручено берегти цю землю. Ми гордимося тим, що є земляками, родичами, княжичами славного роду. Усвідомлюємо, що ми – великий український нарід», – наголосив Митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

   В актовій залі училища відбулася урочиста академія «Великий князь Володимир Святий: велич, непідвладна часові».

   Учасники урочистої академії переглянули фільм про князя Володимира Великого, створеного телеканалом СТН у співпраці з міською владою.

   Потім відбулася презентація книги Юрія Диби «Батьківщина Святого Володимира. Волинська земля у подіях Х століття». Історики, краєзнавці та науковці розповіли про життя та діяльність відомої історичної постаті.

    Історичний фундамент, закладений ще з часів Київської Русі та Великого князівства, має надзвичайно важливе значення для розбудови спільного європейського дому. А припущення, що корені Великого князя походять з нашої землі, дає підстави почуватися його спадкоємцями у державотворенні та зобов’язує бути гідними його діянь.

Категорія: Нововолинський народний історичний музей | Переглядів: 976 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]