Головна » 2017 » May » 14 » У Музеї історії Луцького братства відкривається експозиція рідкісних творів картографії з фондів Волинського краєзнавчого музею
20:05
У Музеї історії Луцького братства відкривається експозиція рідкісних творів картографії з фондів Волинського краєзнавчого музею
У Музеї історії Луцького братства відкривається експозиція рідкісних творів картографії з фондів Волинського краєзнавчого музею

Відкриття виставки «Подорожуємо минулим: навчальна і тематична картографія» (давні карти і атласи з колекції Волинського краєзнавчого музею) відбудеться 16 травня о 14 годині у приміщенні Музею історії Луцького братства, м. Луцьк, вул. Йова Кондзелевича. Тел. для довідок: 72-33-71.

Серед колекцій Волинського краєзнавчого музею важливе місце займає збірка картографічних творів, яка нараховує майже 70 одиниць зберігання. Для актуального експонування відібрано найбільш інформативні з них, зокрема ті, що мають історичне та наукове значення. Хронологія відібраних для експонування творів картографії виставки вкладається в період XVII – ХХ ст. Дві карти, про які йтиметься нижче, мають здатність підкреслити високу наукову, навчальну та пізнавальну складову картографічної колекції обласного музею, яка в цілому займає непересічне місце, хоча рідко використовується у виставковій діяльності.

«Волинь» і «Україна - земля козаків» у виконанні венеційського картографа Coronetti, XVII ст.

Найдавнішим картографічним твором музейної колекції є карта «Нижньої течії Дніпра» – врізка до відомої карти Великого князівства Литовського 1613 р. Миколая-Христофора Радзивіла. Надійшла карта-врізка до музейної колекції у 1998 р. із Лондона, завдяки дару уродженої волинянки Галини Мельник-Калюжинської. Питання датування врізки залишається відкритим, хоч вже зроблені припущення про її друк амстердамським видавничим домом Віл'єма Блау або його нащадками у середині – на початку другої половини XVII ст.

За точністю і скурпульозністю карту Миколи Радзивіла вважають найважливішим зразком європейської картографії межі XVI – XVII століть і одним з найвизначніших внесків у картографування європейського континенту. Охоплює вона терени від Балтійського моря на півночі до українського Брацлава на півдні, від витоків Вісли на заході до Чернігова на сході. Окремо до основної карти виготовлялась карта-врізка русла Дніпра – його середньої і нижньої течії, починаючи від Черкас і до гирла біля Чорного моря. Саме тут вперше в українській історії на карту було нанесено острів Хортицю та інші козацькі осади, а в окремих картушах текстом подано окремі аспекти історії козацтва. Заслуговують на увагу й давніші історичні об'єкти на карті, наприклад митниці часів князя Вітовта на притоках Дніпра, так звані Вітовтові бані (кам'яні споруди). Через ці митні переправи з Приазов'я і Криму до європейської частини континенту пролягав відрізок Шовкового шляху.

Поки що невідомо, чи є власником карти Радзивіла 1613 р. включно з врізкою русла Дніпра хоч котрийсь із українських музеїв. Волинський краєзнавчий музей, який є володарем частини цього картографічного шедевру, має підстави гордитись цим надбанням.

Інша карта, експонуванням якої буде вперше привернуто до неї увагу, також є рідкісною, а можливо й унікальною. Це – «Карта Украины. Масштаб 60 верст в 1 дюйме. Склад издания: г. Харьков, Сумская 15. Южная експедиция»; датування відсутнє. До цього дня із карт з точно таким адресним текстом на марці оприлюднена лише одна – двомовна «Мапа Української Народньої Республіки/Карта Украинской Народной Республики» («масштаб в 1 дюйме – 150 верстъ») гіпотетично 1918 року, що тепер зберігається в зібранні Державного архіву Сумської області. Останню в публікаціях називають сенсацією, оскільки вона виявлена в єдиному примірнику та інформує про широкі кордони України станом до початку проведення Паризької мирної конференції. Дослідження українських кордонів на карті з музейної колекції вказує на деякі відмінності кордонів держави у порівнянні з сумським картографічним зразком і дозволяє більш точно датувати наш зразок листопадом місяцем 1918 р. Є можливість додатково звузити цю дату, оскільки відомо, що в цей період влада Директорії в Харкові тривала з 18 листопада 1918 р. до 3 січня 1919 р.

Виставка відкривається з нагоди Міжнародного дня музею і триватиме кілька місяців. Поспішайте, тривалість експонування найбільш ранніх карт та атласів буде обмежена!

Олена Бірюліна,
провідний науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею, завідувач Музею історії Луцького братства

Категорія: Музей історії Луцького братства | Переглядів: 691 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.1/9
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]