Головна » 2015 » December » 18 » У Маневицькому музеї відбулося засідання круглого столу «Концепція музеєфікації Поліського моносхилу» (ФОТО, ВІДЕО)
13:54
У Маневицькому музеї відбулося засідання круглого столу «Концепція музеєфікації Поліського моносхилу» (ФОТО, ВІДЕО)
У Маневицькому музеї відбулося засідання круглого столу «Концепція музеєфікації Поліського моносхилу» (ФОТО, ВІДЕО)

   16 грудня у Маневицькому краєзнавчому музеї відбулося засідання круглого столу «Концепція музеєфікації Поліського моносхилу». Директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич ознайомив учасників круглого столу із основними проблемами, заради вирішення яких і зібралися науковці: Олексій Златогорський – директор ДП «Волинські старожитності», Сергій Панишко – доцент кафедри археології, давньої та середньовічної історії Східноєвропейського університету, Анатолій Силюк – директор Волинського краєзнавчого музею, Тетяна Мамчич – волонтер Балтійсько – Литовського консорціум, архітектор із Києва Олександр Антонець та інші.

   Петро Хомич розповів про знайдений влітку човен, і в якому стані він знаходиться на даний час. Є припущення, що Волинський човен-довбанка, що його у серпні цього року випадково виявили у річці Стир біля села Старосілля на Волині, міг належати литовським князям.

   В Україні такі човни називають довбанками тому, що вони видовбані з цілого стовбура дерева. У Давній Греції подібні судна називали моноксилами, що в перекладі з грецької означає «єдиний шматок деревини», тому йому дали назву «Поліський моноксил».

   За результатами радіовуглецевого аналізу, зробленими у Київській Радіовуглецевій лабораторії Інституту геохімії навколишнього середовища встановлено, що човен-довбанка “приплив” до нас із 1350-го року.

   Архітектор із Києва Олександр Антонець презентував концепцію проекту нового музею одного експоната «Поліський моноксил». Приблизний бюджет для будівництва музею - 5 мільйонів.

   Присутні на засіданні круглого столу висловлювали свої пропозиції щодо розширення інфраструктури при будівництві музейного комплексу. Зокрема, голова райдержадміністрації Андрій Линдюк вказав, що хотів би, аби архітектори врахували близькість розташування селища до міжнародної траси «Київ – Варшава», можливості створення у майбутньому вулиці із давніх будинків, щоби турист, який приїде до Маневич міг побачити і давнього човна і гарно відпочити. Продовжив думку голови райдержадміністрації житель села Годомичі, який запропонував розробити туристичний маршрут, доповнивши відвідування «Давнього човна» візитом до Оконських джерел, щоби відвідувач отримав усю необхідну пізнавальну інформацію.

   Як було сказано на засіданні, на цей час сенсаційна знахідка знаходиться в ангарі приватного підприємця, адже човен не поміститься у жодному з місцевих музеїв. Проведено початкові консерваційні роботи човна, його обробляють речовиною для консервації. Для завершення першого етапу «порятунку» знахідки потрібно 30 тисяч гривень. На кінець зустрічі підсумували, що для доведення до логічного завершення зберігання історичного експонату необхідні додаткові кошти спонсорів та міжнародних структур.

Джерело: Маневицька районна державна адміністрація

Відео Громадське.Волинь:

Категорія: Маневицький краєзнавчий музей | Переглядів: 918 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]