Головна » 2013 » December » 20 » У Луцьку відкрили нову експозицію Художнього музею (ВІДЕО).
22:26
У Луцьку відкрили нову експозицію Художнього музею (ВІДЕО).
У Луцьку відкрили нову експозицію Художнього музею (ВІДЕО).  
Лучани та гості міста отримали напередодні нового року чудовий подарунок: після капітального ремонту оновлену експозицію 20 грудня 2013 року відкрив Художній музей в історичному центрі Луцька. Це – вже третій культурний обласний об’єкт, відреставрований за кошти держави: цьогоріч також відбулося відкриття Музею-садиби Ігоря Стравінського в Устилузі та Свято-Покровської Церкви у селі Піддубці Луцького району.



Про нагальну потребу ремонту митці говорили вже давно, однак лише після клопотання голови облдержадміністрації Бориса Клімчука, Дорученням Президента України Віктора Януковича у 2012 році на ремонт Шляхетському будинку з державного бюджету було виділено 3,1 млн. грн.
Сьогоднішні урочистості відбулися за участю представників обласної та міської влад, митців та громадськості.







Голова облдержадміністрації Борис Клімчук у першу чергу привітав усіх гостей із знаменною подією та подякував працівникам музею за збереження експозицій: «Фонди музеїв збереглися 50-60 роках та у новітній час. Це було непросто. Сьогодні ми зробили ще одну хорошу справу – спільно оновили картинну галерею. Цього б ми не було без підтримки Президента України. За що від імені волинян висловлюю вдячність».





 «Враження про державу складається з дрібниць: від митниць і готелів - до таких невеликих культурних об’єктів як Художній музей в Луцьку. І те, як держава береже свою історію, свою минувшину є важливим критерієм оцінки суспільства. Таким чином, ми відкриваємо себе світові, а світ відкриває нас», – підкреслив Борис Клімчук.
З нагоди відкриття музею після реставрації Борис Клімчук вручив подяки голови облдержадміністрації завідувачу Художнього музею Зої Навроцькій та реставратору Анатолію Квасюку.





Картинна галерея розташована у колишньому будинку повітової канцелярії і шляхетських судів, збудованому 1789 року на руїнах княжого палацу на території визначної пам’ятки фортифікаційного мистецтва XIV століття – замку Любарта. Музей, який має багату колекцію художніх полотен, давно потребував капітального ремонту. Нині приміщення музею постало в оновленому вигляді: змінено план його внутрішнього простору, розширено площу для презентації творів мистецтва, вдосконалено технічне функціонування споруди, створено сучасне внутрішнє освітлення та надійну систему охорони. І найголовніше – перед глядачем розгорнуто давно очікувану експозицію. Більшість картин відреставровано та оформлено в нові рами. Колекція була започаткована у XVI ст. родиною магнатів Радзивілів. Вона постійно поповнювалася й нині є однією із кращих та найцікавіших мистецьких збірок в Україні.













У планах колективу перетворення Художнього музею в сучасний креативний центр мистецького та духовного життя міста та краю, його туристичну перлину, наповнення залів цікавими екскурсіями, шкільними освітніми програмами, зустрічами із митцями, виставками, конференціями. Художній музей радо відчиняє двері своїм відвідувачам.
Музейники Луцька щиро подякували Президенту України Віктору Януковичу, голові облдержадміністрації Борису Клімчуку за велику увагу до національного культурного надбання, турботу про його збереження і відродження для майбутніх поколінь, за сприяння у проведенні ремонтно-реставраційних робіт приміщення Художнього музею у Луцьку – відділу Волинського краєзнавчого музею та відновлення його діяльності.

 
Довідково: оновлена експозиція Художнього музею розміщена у шести залах.
У залі №1 представлено мистецтво Західної Європи XVII – початку XVIIІ століття. В експозиції залу представлені твори всесвітньо уславлених італійських, іспанських, фландрських і французьких художників – Рібери, Снейдерса, Маньяско, Пуссена, Жака Куртуа, картини яких в Україні нараховуються одиницями.







Зал №2 присвячений європейському мистецтву ХVІІІ – початку ХХ століття. Тут представлено мистецтво національних шкіл Європи: Італії, Франції, Австрії, Німеччини, Англії, Угорщини і Польщі. Найбільш повноцінно серед національних шкіл у музеї представлено польське мистецтво ХІХ – початку ХХ століття. Історичний жанр репрезентують Януарій Суходольський, Леопольд Лефлер, Юзеф Брандт. Яскраве враження залишають твори Володимира Тетмайєра, Войцеха Коссака, Юліана Фалата, Петра Михайловського та інших. В експозицію залу також введено зразки скульптурного та декоративно-ужиткового мистецтва.









Галерея історичних портретів кінця ХVІ – початку ХХ століття розміщена у залі № 3. В галереї історичних постатей – князь Костянтин Острозький, Адам Кисіль, Станіслав Жулкевський, Михайло Вишневецький, нащадок легендарного Байди (Дмитра Вишневецького), вождя запорожців. Ядро колекції – портрети князів Радзивілів.



Зал №4 представляє російське та українське мистецтво ХІХ – початку ХХ століття – твори мариністів – Івана Айвазовського і Руфіна Судковського; жанровий живопис художників-передвижників – Кирила Лемоха і Лук’яна Попова; пейзажі Володимира Орловського і Фотія Красицького. Центральне місце в експозиції залу посідають твори Андроника Лазарчука, уродженця Волині, вихованця Санкт-Петербурзької Академії мистецтв.



У залах №5, №6 „Українське мистецтво другої половини ХХ століття” експонуються твори видатних митців України, а також волинських майстрів: М.Глущенка, С.Шишка, А.Коцки, Ф.Манайла, С.Григор’єва, В.Зарецького, Р.Сельського, Д.Довбошинського, М.Коган-Шаца, К.Ломикіна, О.Байдукова, Т.Галькун, К.Якубека, П.Сензюка та інших.
 
Категорія: Художній музей | Переглядів: 1214 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]