Головна » 2013 » Січень » 9 » У Колодяжненському музеї Лесі Українки відбулося свято „Різдво у Косачів”.
19:23
У Колодяжненському музеї Лесі Українки відбулося свято „Різдво у Косачів”.
У Колодяжненському музеї Лесі Українки відбулося свято „Різдво у Косачів”.
9 січня 2013 року в музеї Лесі Українки с.Колодяжне відбулося свято „Різдво у Косачів”. Розпочалося воно з віршованого привітання:
                 На небі зірка ясна засяла,
                 І освітила Вифлеєм,
                 Де в яслах Божих з’явилася хвала,
                 Де народився Божий син …
Учасники народно-інструментального ансамблю „Дударик” музичної школи смт.Голоби у складі Марії та Богдана Данилюків, Івана та Валерія Вороб’їв (художній керівник) виконали колядку „Три славні царі”. На протязі свята члени колективу виконували музичні твори. Марія Данилюк – в’язанку мелодій на бандурі, Богдан Данилюк – кілька п’єс на сопілці, Іван Воробей грав на скрипці.
Наукові співробітники музею розповіли про традицію святкування Різдва в Косачів. Любили це свято в родині, адже воно створювало неповторну ауру запахом свіжозрубаної, принесеної з лісу ялинки, святковою метушнею по приготуванню особливих страв, чеканням гостей з Києва, врядженням ялинки. Ялинку „вряджали” двічі: одну для сільської дітвори, другу для родини. Чар Різдвяних свят спонукав Лесю Українку та Олену Пчілку до написання творів: „Свят вечір”, „Збентежена вечеря”, „Сосонка” та ін.
Розуміючи, що деякі колядки з часом можуть зникнути, мати й донька, як справжні патріотки рідного краю, не могли цього допустити, а, відтак, їх записували, а потім друкували. Отож, на святі звучали тексти різдвяної гри з участю кози, колядка „Ой в ліску-ліску”. Був прочитаний лист Ісидори Косач до сестри Ольги Косач-Кривинюк, написаний 9 січня 1945 року, про святкування Різдва за кордоном:
„Я навіть думаю і мрію, що коли б нам пережити війну, то ми б ще й самі здатні відчувати радість і від нас була б іншим користь… Оце на свято ми зварили кутю (ще з Києва пшениця й мак) і спекли пиріжки з капустою й м’ясом і солодких коржиків. На перший день свят улаштовували ялинку для всіх укр/аїнських/ дітей, що тут мешкають. На цій ялинці наші діти виступали з декламацією: Мішуня (онук Ісидори Косач) промовляв „Мово рідна…”, а Оля – „я дівчина чепурушка”… втішалися заслуженими аплодисментами. Отримали пакуночки з подарунками. Мішуня компас, літачок і солодке печиво, Оля (онучка Ісидори Косач) – теж літачок, ручку до писання (давно канючила) й також солодке печиво. Ялинка зробила велике вражіння, і досі обоє в піднесеному настрої”.
Традицію святкування Різдва в Косачів продовжили його теперішні учасники: Таїсія В’юн на фортепіано виконала твори „Запах хвої та мандаринів”, „Сурок”, які створили в залі справжню Різдвяну атмосферу. Серйозні та жартівливі, вірші-загадки виконали маленькі учасники свята: Мар’яна Музичук (Л.Глібов „Новий рік”), Дмитро Мержвинський (Леся Українка „Мамо, іде вже зима”), Ангеліна Сухорська („Веселий сніг”), Вероніка Сухорська („На калині в зимовицю”), Аня Антонюк (Н. Бойко „Дід мороз”), Тетяна Татюк („Загадка”), Дарина Рибачук („Нічка-новорічка”) та ін. З уст учасників свята прозвучали віршовані побажання:
             Я вам дарую зерно жита,
             Нехай вам вродить нива, дощем полита.
             Ніколи хліба хай не бракує!
             Хай в вас достаток завжди гостює! …
На закінчення свята гості виконали колядку „Добрий вечір тобі…”.
Учасниками свята стали учні с.Колодяжне, с.Скулина, с.Волі Ковельської, смт.Голоби, м.Ковеля. Вдячний Дід Мороз прийшов до них у вигляді його шоколадних фігурок.


Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 870 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]