Головна » 2018 » March » 10 » У Камінь-Каширському краєзнавчому музеї вшанували пам’ять великого українського поета, художника, мислителя Тараса Шевченка
16:07
У Камінь-Каширському краєзнавчому музеї вшанували пам’ять великого українського поета, художника, мислителя Тараса Шевченка
У Камінь-Каширському краєзнавчому музеї вшанували пам’ять великого українського поета, художника, мислителя Тараса Шевченка

На тематичному заході з нагоди 204-ї річниці від дня народження Кобзаря учні Камінь-Каширської ЗОШ І-ІІІ ст.- гімназії №2 ознайомились із цікавими фактами життя та творчості Тараса Шевченка, дослідженнями лауреатів Шевченківської премії, зокрема – нашого земляка, вченого-шевченкознавця Євгена Шабліовського, декламували Шевченкові твори, слухали музичні композиції на його вірші.

Портрет Тараса Шевченка з фондів музею. Автор – невідомий репресований український художник. Портрет подарований Iвану Лукашовичу Калюху, репресованому в 1944 роцi жителю хутора Великий Лiс (мiж селами Хотешiв i Котуш)

Проникливо і чуттєво звернулась до відвідувачів словами Шевченкового «І мертвим, і живим...» учениця міської школи-гімназії Оля Птачик, переможниця районного конкурсу юних читців поезії Тараса Шевченка. З помітною зацікавленістю сприйняли діти відеосюжет, в якому були представлені музичні композиції на вірші Тараса Шевченка «Ой, діброво, темний гаю» і «Тече вода з-під явора» у виконанні українського вокального дуету «ТЕЛЬНЮК: Сестри».

А ще школярі ознайомились із матеріалами Шевченківської світлиці, що їх надав для музею громадський діяч Борис Войцехівський, киянин, радник-організатор Комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка, член правлінь Фонду культури України і Громадського організаційного комітету Великого проекту «Григорій Сковорода – 300», лауреат Премії імені Михайла Сікорського і Всеукраїнської премії імені Івана Огієнка.

Борис Войцехiвський засаджує сквер в честь Тараса Шевченка. Він також є iнiцiатором створення живих пам’ятників на честь відомих українських діячів, в тому числі – Григорiя Сковороди, митрополита Iларiона Огieнка тощо

Борис Михайлович із власної ініціативи вже розповсюдив фотоматеріали (копії оригіналів рукописів поета, його прижиттєвих фотографій, рисунків-акварелей тощо) для 50-ти світлиць, серед них: у 8-ми посольствах України, 4-х університетах (в тому числі – в Узбецькому державному університеті), в бригадах АТО, гімназіях, школах, академіях, музеях. П’ятдесят перша світлиця сьогодні була представлена в районному музеї.

Загалом, у музеї спілкувались про сучасність Шевченкових суджень та ідей, його пророчих повчань і роздумували, чи бездоганно ми знаємо творчість Кобзаря? Та й чи знаємо взагалі? Напевно, мало хто ризикне дати ствердну відповідь. А поміж тим, весь світ визнає і шанує талант українського національного героя, схиляє голови перед його провісницькими думами.

Кінцевий акорд музейної зустрічі був оптимістичний і повчальний: діти квапились до бібліотеки чи пак додому, щоб читати «Кобзаря».

Наталія Пась,
директор Камінь-Каширського краєзнавчого музею

Категорія: Камінь-Каширський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 612 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]