Головна » 2014 » November » 10 » Свято до Дня української писемності та мови у Затурцівському музеї В’ячеслава Липинського.
16:40
Свято до Дня української писемності та мови у Затурцівському музеї В’ячеслава Липинського.
Свято до Дня української писемності та мови у Затурцівському музеї В’ячеслава Липинського.

   У п'ятницю 7 жовтня 2014 року, у Затурцівському меморіальному музеї В’ячеслава Липинського відбулося свято, приурочене Дню української писемності та мови. Організаторами заходу стали працівники музею та члени осередку “Джерело” Всеукраїнського товариства “Просвіта” імені Тараса Шевченка. Свято відкрила провідний науковий співробітник музею Наталія Гатальська. Вона відзначила, що першоосновою патріотизму є рідна мова, отож кому, як не нам, землякам Великого Українця плекати у собі високе і святе почуття любові до Вітчизни. Традиційно під час таких заходів до музею запрошуються письменники.

   Цьогоріч у Затурці прибула заслужена журналістка України, поетеса і прозаїк, автор десятків книг для дітей і дорослих, лауреат багатьох літературних конкурсів Надія Гуменюк. На зустріч із відомою українською письменницею були запрошені педагоги та учні Затурцівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. імені В.К.Липинського, Затурцівської загальноосвітньої школи-інтернат, Маньківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. Ведуча вечора розповіла про традиції відзначення у музеї днів рідної мови, відрекомендувала поважну гостю, подякувала за видані книги, а також назвала численні премії, якими відзначено її творчий доробок: “Благовіст”, імені Агатангела Кримського, імені Родини Косачів, “Золотий лелека”, “Ярославів Вал”, “Відродимо забутий жанр”, “Краща книга року”, “Коронація слова”, імені Олександра Олеся та імені Лесі Українки.

   Спочатку Надія Павлівна розповіла про свій творчий шлях з юних років та пошуки свого “я” в літературі. Адже в доробку автора -- поезії для дорослих і дітей, пригодницькі та історичні повісті для підлітків, твори епічного жанру для дорослих. Як зауважила авторка, все що написано у прозі, є результатом детального вивчення історичного матеріалу, а також розповіді очевидців та учасників певних історичних подій. Надзвичайно цікаво було слухати поезії у майстерному виконанні автора. Особливе зацікавлення школярів викликала розповідь про Тарасову вербу та вірші, присвячені світочам української культури. Потім учні прочитали окремі поезії гості свята.

   Протягом усього заходу в залі панувала тиша, а наприкінці прозвучав ряд запитань до гості, на які вона з радістю відповіла. Від усіх присутніх сердечно подякував Надії Гуменюк за гарне літературне свято завідувач музею Віталій Кушнір. Багато дітей і дорослих, придбавши книги відомого автора, стояли в довгій черзі за автографом, який залишиться приємною згадкою про зустріч з відомою письменницею.

Віра Чопко,

молодший науковий співробітник  Затурцівського меморіального музею В’ячеслава Липинського.

Категорія: Затурцівський меморіальний музей В.Липинського | Переглядів: 952 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]