Головна » 2016 » January » 10 » «Свищики – філософія глини і музики». В Музеї Братства відкриття виставки традиційної гончарної іграшки від Анатолія Філозофа
22:00
«Свищики – філософія глини і музики». В Музеї Братства відкриття виставки традиційної гончарної іграшки від Анатолія Філозофа
«Свищики – філософія глини і музики». В Музеї Братства відкриття виставки традиційної гончарної іграшки від Анатолія Філозофа

   Свищик і окарина – оберіг, іграшка та музичний інструмент одночасно. Це яскравий феномен народної культури, виконаний з демократичного матеріалу, наповнений прадавнім змістом.

   12 січня 2016 року о 16:00 в Музеї історії Луцького братства відкривається виставка-продаж традиційних іграшок з глини від Анатолія Філозофа. Гончарну творчість майстра відрізняє вельми специфічна направленість: на першому місці свищики і музичні інструменти, а не горщики, тоді як у більшості гончарів все кардинально навпаки. Але саме така своєрідна спеціалізація дозволяє побачити, який великий потенціал міститься у традиційній іграшці.

   В експозиції виставки представлено близько 200 глиняних виробів. Переважна їх частина – свищики і окарини, проте є й прикраси і вироби ужиткового призначення ручної роботи: намиста, підвіски-обереги, сільнички, чашки тощо. Відвідувачі виставки мають змогу домовитися про урок з ліплення, адже Анатолій Філозоф не лише реалізує власні вироби, а й охоче ділиться секретами майстерності.

   Традиційність глиняних витворів підкреслимо експонатами з колекції Волинського краєзнавчого музею – глиняними мініатюрами трипільської археологічної культури з теренів історичної Волині, дрібним посудом («монетками») від волинських давніх і сучасних майстрів, глиняною іграшкою ХХ ст. Поділимося ексклюзивною інформацією про середньовічний глиняний промисел в Луцьку та околицях. Вперше продемонструємо історичну карту покладів глини поблизу найдавнішого керамічного осередку нашого краю – Кульчина.

   Магія звуку глиняних забавлянок, стверджують, є ефективним замінником банального «тьху-тьху» через ліве плече. Приходьте, будемо разом наповнювати простір світлими мелодіями, які усіх небажаних духів проженуть!

   Виставка триватиме впродовж 3 місяців.

Музей історії Луцького братства працює за адресою: Луцьк, вул. Йова Кондзелевича 5.

Відкритий щодня з 10:00 до 18:00, вихідний день – п’ятниця.

Телефон для довідок: (0332) 723371.

Категорія: Музей історії Луцького братства | Переглядів: 1124 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]