Головна » 2021 » January » 1 » Скарби нашого дитинства: які новорічні прикраси зберігають в музеях і не тільки в них (ФОТО, ВІДЕО)
20:43
Скарби нашого дитинства: які новорічні прикраси зберігають в музеях і не тільки в них (ФОТО, ВІДЕО)
Скарби нашого дитинства: які новорічні прикраси зберігають в музеях і не тільки в них (ФОТО, ВІДЕО)

У Волинському краєзнавчому музеї – майже 200 експонатів колекції «Новорічна ялинкова іграшка». Ще 127 ялинкових експонатів зберігають у читальній залі бібліотеки-філії № 3.

Колекція краєзнавчого музею нині зберігається у фондах музею, які закриті для відвідувачів. Суспільне Волині побувало у збірнях музею та бібліотеці, щоб показати, якими іграшками прикрашали ялинки в середині XIX століття та розповісти їх історію. Виставку в бібліотеці назвали «Скарби мого дитинства». Ялинкові іграшки принесли читачі, розповідає бібліотекарка Людмила Кушнір: «Ялинкові прикраси, іграшки 60-70-х років, навіть і 50-х років. Є одна читачка поважного віку – 90-річна. То взагалі іграшки довоєнного часу. І таким чином люди позносили».

Колекцію ялинкових прикрас краєзнавчого музею теж допомагають наповнювати відвідувачі, – розповіла наукова працівниця фондів музею Людмила Кревська. Деякі іграшки науковці привозять з краєзнавчих експедицій, частину експонатів дарують дружні музейні установи.

«Найперші експонати колекції надійшли у 1958 році, це 38 одиниць, тобто вони надійшли одночасно й обліковані в інвентарній книзі. Вони були виготовлені на Луцькому скловидувному заводі», – каже музейниця.

У музей приймають не лише старовинні іграшки, але й вироби радянської доби, нові ялинкові прикраси. Колекцію ялинкових експонатів планують доповнити і показати відвідувачам, розповідає Людмила Кревська. Додає: у цьому році іграшки зберігатимуться у фондах.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 187 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]