Головна » 2013 » September » 2 » Ще одне прижиттєве видання творів Олени Пчілки поповнило фонди літературно-меморіального музею Лесі Українки в Колодяжному.
16:57
Ще одне прижиттєве видання творів Олени Пчілки поповнило фонди літературно-меморіального музею Лесі Українки в Колодяжному.
Ще одне прижиттєве видання творів Олени Пчілки поповнило фонди літературно-меморіального музею Лесі Українки в Колодяжному.
Видавництвом «Час» у Києві 1914 року було започатковано серію «Життєписи українських діячів», першим номером у якій вийшла книжечка «Микола Лисенко. Спогади і думки Олени Пчілки».
Нині це надходження доповнило фонди літературно-меморіального музею Лесі Українки в Колодяжному і стало дев’ятим прижиттєвим виданням праць Олени Пчілки у колекції музею.
Олена Пчілка є автором цілої низки публікацій, літературно-критичних статей і спогадів, серед них: «М.П. Старицький» (1904), Марко Кропивницький яко артист і автор» (1910), «Євген Гребінка і його час» (1912), «Спогади про Михайла Драгоманова» (1926).
Спогади про Миколу Віталійовича Лисенка(10(22).03.1842, с.Гриньки Полтавської області – 24.10.(6.11).1912, Київ) у первинному, коротшому варіанті Олена Пчілка опублікувала в часописі «Літературно-науковий вісник» на початку 1913 року, через кілька місяців по кончині «величного кобзаря, …друга й товариша», коли відчуття великої втрати було ще надто гострим. Доповнений текст «спогадів і думок» вийшов з портретом М.В.Лисенка та світлинами, які ілюструють його життєвий і творчий шлях.
Наталія Пушкар



Фото Л.Максимова
Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 1215 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]