Головна » 2016 » July » 2 » Семінар-тренінг у Бродах, або як музейники з Волині розповідали про свої проекти!
14:29
Семінар-тренінг у Бродах, або як музейники з Волині розповідали про свої проекти!
Семінар-тренінг у Бродах, або як музейники з Волині розповідали про свої проекти!

«Музей-Громаді» саме під таким гаслом пройшов другий семінар-тренінг з циклу «Ревіталізація історико-культурної спадщини: практичний досвід, участь громади, пошук ресурсів», що успішно відбувся 24 червня 2016 року в читальному залі центральної районної бібліотеки, – повідомляє Волинський краєзнавчий музей на своїй сторінці у Facebook.

Захід проходив у рамках міжнародного проекту «CHOICE – Cultural Heritage: Opportunity for Improving Civic Engagement». У семінарі взяло участь понад 30 учасників, серед яких громадські активісти (ГО «Край», співробітники Волинського краєзнавчого музею, Бродівська молодіжна організація «НАШЕ МІСТО», «Союз українок» та клубу КРЕАТИВНА ПРОВІНЦІЯ, працівники Бродівського історико-краєзнавчого музею, бібліотекарі, педагоги, священики, представники влади.

Традиційно розпочав засідання менеджер проекту «Громада та полікультурна історична спадщина міста Броди: потенціал, взаємодія, перспектива» Василь Стрільчук, який зазначив про важливість історичного середовища не лише як туристичної атракції, але як і соціальної платформи для комунікації громади, а також звернув увагу на необхідності вивчення і запозичення досвіду інших історичних міст. З благословенними побажаннями виступив о. Ярослав Царик.

Свій проект «Музей – громаді» як соціальна комунікація: мета формат, культурна місія» представила Олена Бірюліна, завідувач Музею історії Луцького братства, провідний науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею. Олена Бірюліна практик, тому її поради були вагомими і дуже цікавим. Головними темами, що піднімала доповідачка, були питання: для чого і з ким працюють музеї, як залучити дорослу аудиторію і меценатів до співпраці. Розв’язкою проблеми пані Олена бачить у проведенні ряду заходів, як, наприклад, народні читання, публічні лекції, виставки одного дня тощо. Щоб зацікавити відвідувачів, треба пропонувати їм потримати експонат, переносити історичні події на сучасні реалії, торкатися важливих і актуальних тем. Необхідно врахувати побажання відвідувачів на заходах, а також вміти донести інформацію про події в музеї до громади.

Жваве обговорення, дискусію, навіть суперечки, викликала доповідь пані Олени. Присутні підняли тему «замок – базар», як в Бродах, так і в Луцьку; залучення бізнесменів не тільки як меценатів, але й як інтелектуальних партнерів; питання про те, як запросити громаду до співпраці; долучити іноземних інвесторів, що вже ввійшли в наше місто. Під час обміну думками присутні повернулися до теми попереднього тренінгу, де провідною ниткою стало виховання «нового покоління брідщан».

«Музей – це вікно, через яке можна подивитися в світ, і це дзеркало, в якому ми можемо побачити себе», - як доречно наголосила у своєму виступі пані Олена Бірюліна.

Категорія: Музей історії Луцького братства | Переглядів: 734 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]