Головна » 2018 » June » 20 » Робити все, аби зберегти унікальну пам’ятку, – голова Волинської ОДА про музей Лесі Українки у Колодяжному
19:35
Робити все, аби зберегти унікальну пам’ятку, – голова Волинської ОДА про музей Лесі Українки у Колодяжному
Робити все, аби зберегти унікальну пам’ятку, – голова Волинської ОДА про музей Лесі Українки у Колодяжному

Голова облдержадміністрації Олександр Савченко відвідав літературно-меморіальний музей Лесі Українки у селі Колодяжне Ковельського району. Через регулярне підтоплення там руйнується будинок, де жила велика поетеса, та точна копія дому її батьків. Про це повідомляє відділ інформаційної політики облдержадміністрації, – пише РайонКовель.

Музей кожного року відвідує близько 30 тисяч відвідувачів, тут проводять майже тисячу екскурсій. На території музею є дві Лесині садиби. Білий будинок – власне дім поетеси, збудований у 1890 році, а сірий – точна копія дому батьків Лесі Українки. У білому будинку є підвал, тож через регулярне його підтоплення Лесина оселя почала руйнуватися. І хоч тут проводили роботи з осушення, ситуацію поліпшити не вдалося.

«Зараз він потребує ремонту, оскільки фасад будинку і всередині стіни повністю почали руйнуватися – обсипається штукатурка і через те ми звертаємося до всіх небайдужих, щоб нам допомогли провести ці реставраційно-ремонтні роботи для збереження надзвичайної пам’ятки архітектури – будинку, в якому жила Леся Українка», – розповіла завідувач Колодяжненського літературно-меморіального музею-садиби Лесі Українки Ольга Бойко.

За попередньою інформацією, аби провести відновлення треба щонайменше 5 мільйонів гривень. Однак сума не остаточна, адже стан будівель ще мають оцінити фахівці. Наразі просили кошти принаймні на виготовлення проектно-кошторисної документації.

Голова облдержадміністрації резюмував, що треба робити все, аби максимально зберегти унікальну пам'ятку.

«Мені не дуже віриться, що у старому будинку можна зробити такий підвал, який не підтоплюватиме… Але якщо в підвалі треба робити розкопки, адже там ще знаходять речі Лесі Українки та її сім’ї, то звичайно, щось треба робити», – зауважив Олександр Савченко.

За його словами, часу залишилося не так багато, адже затягування на кожен місяць – це додаткові руйнування, а цього не можна допускати.

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 471 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]