Головна » 2017 » May » 13 » Презентація виставки «Небесне воїнство. Образи святих воїнів на волинських іконах ХVIІ–ХІX ст.»
20:10
Презентація виставки «Небесне воїнство. Образи святих воїнів на волинських іконах ХVIІ–ХІX ст.»
Презентація виставки «Небесне воїнство. Образи святих воїнів на волинських іконах ХVIІ–ХІX ст.»

15 травня 2017 р. о 14 год., напередодні Міжнародного дня музеїв, у Музеї волинської ікони відкривається виставка «Небесне воїнство. Образи святих воїнів на волинських іконах ХVIІ–ХІX ст.». Це спільний проект музейних закладів Волині і Рівненщини – Музею волинської ікони та Державного історико-культурного заповідника м. Острога.

На виставці представлені 20 ікон ХVIІ–ХІX століть, які репрезентують традицію іконографії святих воїнів. Образи демонструють як високу майстерність авторів, так і народний іконопис.

Культ святих воїнів поширився на території України з часу Київської Русі, про що свідчать найдавніші пам’ятки сакрального мистецтва. Українські князі у хрещенні найчастіше обирали собі імена святих звитяжців, зводили на їх честь храми. Чи не найбільше українці шанували Святого Георгія Переможця та Архістратига Михаїла. У центрі уваги були святі Дмитрій і Євстахій та перші українські святі воїни-страдники Борис і Гліб.

Прославляючи Св. Георгія, волинські іконописці найчастіше зверталися до теми «Чуда про змія», яка втілювала ідею мужності й героїзму заради святої віри, була символом перемоги добра над злом та християнства над язичництвом. Така традиція була пов’язана з народною уявою про святих, що перемагають сили зла, а також з героїчними подіями українських козацьких визвольних воєн ХVІ–ХVІІ ст. Ікони Георгія Переможця об’єднані стилістичними особливостями, у яких легенда про Змієборця інтерпретується з характерним фольклорним звучанням.

У християнській традиції вшанування ангелів першість належить архістратигу Михаїлу. Його вважають покровителем воїнів, які борються за правду, та захисником християн від видимих і невидимих ворогів. Іконографія архангела Михаїла має давнє походження в Україні. Його у повний зріст зі списом у правій руці зображали на княжих печатках XII– XIII ст. Згодом його образ уміщують у герб Києва. На прапорах запорізьких козаків він був символом перемоги, на княжих гербах – християнським патроном, у народній уяві – благодійним заступником. На волинських іконах архангел постає в образі Божого посланця і безстрашного воїна.

Пам’ять Св. Дмитрія Солунського здавна пов’язували в Україні з військовим подвигом, патріотизмом і захистом Батьківщини. Князі та воїни віддавали себе Св. Дмитрієві в опіку. Йому молилися мандрівники, що вирушали у дорогу, і вояки, які йшли на війну. Святого зображали як мученика і воїна: у лицарському обладунку зі щитом, списом або хрестом. Традиційні образи Св. Дмитрія, представлені на виставці, доповнені житійними сценами.

Маючи багато спільних рис в іконографії та символіці, кожен з експонованих на виставці образів має свої характерні риси. Серед інших вирізняється декілька ікон Острозької іконописної майстерні, яка функціонувала упродовж першої половини XVIII століття. Ці твори наділені яскраво вираженими своєрідними психоемоційними рисами. Такі усміхнені, життєрадісні та доброзичливі обличчя святих були небаченим до цього нововведенням в українському іконописі.

Ікони святих воїнів наділені великою силою емоційного впливу, для них характерна внутрішня сила образів, глибина і урочистість, простота і безпосередність. Виставка надає унікальну можливість у єдиному просторі побачити давню художню спадщину Великої Волині, осмислити і відчути своєрідність церковного мистецтва.

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 674 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]