Головна » 2019 » March » 13 » Православне українство Волині на сторінках журналу «Пам’ятки України. Історія та культура»
14:27
Православне українство Волині на сторінках журналу «Пам’ятки України. Історія та культура»
Православне українство Волині на сторінках журналу «Пам’ятки України. Історія та культура»

12 березня 2019 року у Музеї волинської ікони відбулася презентація журналу «Пам’ятки України. Історія та культура» (№7–9, 2018), який є всеукраїнським незалежним позавідомчим науково-популярним ілюстрованим виданням про національну спадщину. Чільне місце у номері відведене матеріалам науковців Києва, Львова і Луцька про життєвий і творчий шлях відомого українського іконописця Йова Кондзелевича (1667 – після 1740). Цікавим для читачів є інтерв’ю з доктором богослов’я, ієрархом Константинопольського Патріархату, архієпископом Тельмісським Іовом (Геча) про надання автокефалії Українській церкві.

Учасниками зустрічі стали музейники, науковці, бібліотекарі, журналісти, поціновувачі сакрального мистецтва. Видання презентував головний редактор – Анатолій Сєриков.

Про віднайдення творів Йова Кондзелевича на Волині та їх дослідження розповіли автори статей Євгенія Ковальчук, кандидат історичних наук, заступник директора Волинського краєзнавчого музею з наукової роботи, та Тетяна Єлісєєва, завідувач Музею волинської ікони.

Голова Київської Ставропігії, постійний представник Вселенського Патріархату в Україні, Екзарх Михаїл (Аніщенко) наголосив на відповідальності кожного з нас у становленні об’єднаної православної церкви України.

У вітальному слові секретар міської ради, виконувач повноважень міського голови, Григорій Пустовіт акцентував на тому, що лучани та волиняни повинні знати якомога більше про своїх земляків, які дали можливість нам ідентифікуватися як нації.

В обговоренні матеріалів журналу взяли участь Володимир Пришляк, доцент кафедри нової та новітньої історії України Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, кандидат історичних наук, отець Владислав Фульмес, секретар вченої ради Волинської православної богословської академії, отець Віктор Пушко, головний редактор радіостанції «Благо». Відомий волинський журналіст Василь Ворон у своєму виступі наголосив на важливості збереження давніх храмів Волині та сакральних пам’яток, які там знаходяться.

Кожен охочий мав можливість придбати журнали «Пам’ятки України. Історія та культура» та його спеціальні додатки за найнижчими цінами.

Джерело: Музей волинської ікони

Фото Л. Максимова

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 711 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.7/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]