Головна » 2013 » Травень » 18 » ПЕРЕНЕСЛИСЯ У МИНУЛЕ НА 400 РОКІВ (ВІДЕО).
15:01
ПЕРЕНЕСЛИСЯ У МИНУЛЕ НА 400 РОКІВ (ВІДЕО).
ПЕРЕНЕСЛИСЯ У МИНУЛЕ НА 400 РОКІВ (ВІДЕО).
Акція «Ніч у музеї» в рамках Міжнародного дня музеїв у Луцьку проводиться не вперше. А от у наймолодшому і єдиному такого типу музеї в Україні – Музеї історії Луцького братства – була дебютом (на фото). З нового року він почав діяти як відділ Волинського краєзнавчого музею, – пише „Волинь-нова”.
Музей історії Луцького братства – єдиний в обласному центрі, який розмістився у своїх рідних стінах. Адже ця мурована двоповерхова споруда на вулиці Кондзелевича, 5, де знаходилось старовинне Братство, монастир, шпиталь, братська школа, друкарня, як і братська Хрестовоздвиженська церква, споруджені за кошти Братства, якому через чотири роки виповниться чотири століття. Це цікава і багата сторінка історії Луцька, Волині, всього православ’я.
То ж організатори «ночі» і вирішили трохи відкрити її для відвідувачів, назвавши «Урочисте посвячення в луцькі братчики». Сценарій розробила завідувачка відділом Олена Бірюліна. Ритуали і стилістика були максимально наближені до ХVІІ століття. В одному із залів музею стояли старовинне крісло голови, стіл, братська скринька, хоругва, у підсвічниках горіли свічі. Роль голови і членів свого історичного попередника виконували нинішні голова Братства Андрій Бондарчук, його члени Сіма Кордунова, Віра Рябко, Олександр Кравчук, Сергій Зиза, Євген Симонович, Ніна Литвин, о. Ярослав, о. Василь та інші, чернець Жидичинського монастиря о. Никодим.
– Панове братія, урожоні князі, і пани, і славетні міщани луцькі! – звертається до присутніх голова Братства і дійство розпочинається.
Кандидати у братчики – «славні молоді міщани луцькі»: студент Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки Дмитро Пуха, старший науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею Марія Філонюк, молодший науковий співробітник Музею історії Луцького братства Андрій Боярчук. Кожен з них розповів про себе, мотивацію вступу, відповів на питання, приймав обітницю братчика, цілував хрест, «руку ієрейську», хоругву братську, кидав «до скриньки брацької грошей шість» і після схвалення братчиками кандидата тиснув кожному з них руку і вже займав місце серед них. Дійство супроводжувалось співом хору семінаристів Волинської богословської академії УПЦ КП. Закінчилось воно традиційною для Братства ХVІІ століття скромною трапезою для всіх присутніх.
Зінаїда ВОРОБЕЙ
Категорія: Музей історії Луцького братства | Переглядів: 886 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 1.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]