Головна » 2015 » August » 3 » Обласну премію у номінації імені ОЛЕКСАНДРА ЦИНКАЛОВСЬКОГО 2015 року присуджено організатору Музею історії Луцького братства А.І.Бондарчуку
21:15
Обласну премію у номінації імені ОЛЕКСАНДРА ЦИНКАЛОВСЬКОГО 2015 року присуджено організатору Музею історії Луцького братства А.І.Бондарчуку
Обласну премію у номінації імені ОЛЕКСАНДРА ЦИНКАЛОВСЬКОГО 2015 року присуджено організатору Музею історії Луцького братства А.І.Бондарчуку

   Відбулося засідання комітету з присудження обласних іменних премій у галузі літератури, культури і мистецтва. Зокрема, за результатами таємного голосування комітет вирішив присудити обласну премію 2015 року у номінації

„- імені ОЛЕКСАНДРА ЦИНКАЛОВСЬКОГО

БОНДАРЧУКУ Андрію Івановичу – журналістові, краєзнавцю-досліднику, члену Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, голові Луцького Хрестовоздвиженського братства св. Андрія Первозванного – за вагомий особистий внесок у дослідження, вивчення і популяризацію історії та культури рідного краю, активну громадську діяльність”.

Джерело: Управління культури облдержадміністрації Волинської області

Довідково:

Андрій Іванович Бондарчук народився 12 грудня 1936 р. у селі Сереховичі Старовижівського району (колишній Ковельський повіт) на Волині в багатодітній селянській сім’ї, котра проживала на хуторі край села і володіла п’ятьма гектарами поліської землі. У 1944 р. батько був засуджений трійкою до десяти років, а в 1945 р. помер у тюремному госпіталі.

1953 р. А. Бондарчук вступив до Ковельського медичного училища, хоч плани були інші. Після служби в армії працював фельдшером «Швидкої допомоги» у Нововолинську, кріпильником на шахті № 3 «Нововолинська», дописував у місцеві газети.

Мрії про творчість привели його на заочне відділення факультету журналістики Львівського держуніверситету ім. Івана Франка. З 1965 р. – на журналістській роботі: в Локачинській районці «Колгоспна правда», Іваничівській райгазеті «Колос». Після закінчення ВПШ при ЦК КПУ (1971) був направлений в обласну газету «Радянська Волинь». Там працював завідувачем відділу сільського господарства. З 1976 р. – власкор республіканської газети «Правда України» по Волинській і Рівненській областях.

У республіканській і всесоюзній пресі підіймав гострі, актуальні питання. Зокрема, публікації 1986–1989 рр. про зловживання партійної номенклатури в області викликали великий суспільний резонанс, сприяли тому, що на виборах до Верховної Ради України у 1990 р. виборці Горохівського виборчого округу № 44 віддали перевагу журналісту перед партноменклатурними кандидатами і обрали його народним депутатом України. Був єдиним корінним волинянином серед волинської депутації. Редакційна колегія всесоюзної газети «Сельская жизнь» 1989 р. нагородила Андрія Бондарчука Почесною грамотою «За громадянську мужність».

У Верховній Раді Андрій Бондарчук став автором кількох надзвичайно важливих законопроектів. Ще у травні 1990 р., у своєму першому виступі на сесії, він поставив питання про нові державні свята – Різдво, Великдень і Трійцю. Наприкінці того ж року ці свята, завдяки його наполегливості, було визнано державними. Ще одним досягненням Андрія Бондарчука є прийняття закону, за яким солдати останнього воєнного призову визнані учасниками бойових дій. Був членом Конституційної комісії, головою підкомісії з питань ЗМІ, секретарем Тимчасової комісії по боротьбі з організованою злочинністю, корупцією і хабарництвом, яка потім стала постійною.

Після завершення депутатської каденції був представником Національної ради з питань телебачення і радіомовлення по Західному регіону України, власкором газети «Независимость». Член Національної спілки журналістів України.

А. І. Бондарчук мешкає в Луцьку. Веде активну громадсько-політичну, творчу діяльність, очолює Волинське крайове братство Святого апостола Андрія Первозваного (Луцьке Хрестовоздвиженське), обласний осередок Асоціації народних депутатів України. Створив музей історії Луцького Братства. Ініціював відродження і реконструкцію некрополю перших братчиків. Доклав зусиль для повернення в українську культуру ряду писемних пам’яток середньовіччя, зокрема «Пом’яник» Братства 1618 р., «Світ, розглянутий по частинах» Данила Братковського, що був виданий у Кракові 1697 р., «Лямент по отцю Іоану Василевичу, написаний в Луцьку року 1628-го» тощо. А. І. Бондарчук є автором книги «Знімали у тайзі кіно про хліб» – повісті про жахливі дні Голодомору, збірки повістей, новел, оповідань «Стежки до хати», документально-публіцистичного видання «Обірване коріння нації. Волинська хрестоматія», кіносценарію «Волинська Голгофа Братковського». У 2008 р. він став членом Національної спілки письменників України. Андрій Бондарчук – лауреат обласних премій: літературно-мистецької імені Агатангела Кримського і журналістської імені Полікарпа Шафети, дипломант Всеукраїнського конкурсу короткометражних фільмів на історичну тематику. Нагороджений орденами «За заслуги» ІІІ і ІІ ступенів (1997, 2008), рівноапостольного князя Володимира ІІІ ступеня, Золотою медаллю журналістики, пам’ятним знаком «Гвардія Революції», По- чесною грамотою Верховної Ради України, удостоєний звання «Почесний громадянин Волині».

Сергій Лис

________________________

Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2011 рік / упр. культури і туризму Волин. ОДА ; Волин. краєзн. музей ; Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки; ред.-упоряд. Є. І. Ковальчук, Е. С. Ксендзук. – Луцьк : ПВД «Твердиня», 2010. – С. 127-129

Категорія: Музей історії Луцького братства | Переглядів: 1003 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.5/8
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]