Головна » 2015 » November » 8 » Обласний музей запрошує на виставку, присвячену 150-річчю від дня народження Андрея Шептицького
12:01
Обласний музей запрошує на виставку, присвячену 150-річчю від дня народження Андрея Шептицького
Обласний музей запрошує на виставку, присвячену 150-річчю від дня народження Андрея Шептицького

Запрошуємо до музею!

«Не хочемо чужої культури,

хочемо жити своєю!..»

Андрей Шептицький

   Впродовж листопада 2015 року у Волинському краєзнавчому музеї діє виставка «Владика Андрей», присвячена 150-й річниці від дня народження Митрополита Української Греко-Католицької Церкви Андрея Шептицького (29.07.1865 – 01.11.1944).

   Митрополит Андрей Шептицький, своїм життям і діяльністю глибоко вписався у культурний простір української землі, був його духовною елітою та вніс неоціненний вклад у розбудову Української Греко-Католицької Церкви.

   Виставка пам’яті Андрея Шептицького презентує особисті речі Митрополита, його портрети, створені українськими художниками, твори мистецтва з родинного дому Шептицьких.

   В експозиції представлені меморіальні пам’ятки з колекції «Студіон» Музею сакрального мистецтва у Львові. Ці музейні предмети були зібрані у різний час монахами студитами, які з великим пієтетом зберігали їх і в часи радянської окупації, шанували як речі Святої людини, що є в традиції української нації.

   Експонати виставки розповідають про життя Андрея Шептицького, про його зацікавленість мистецтвом, підтримку видатних художників, таких, як Олекса Новаківський, Модест Сосенко, Юліан Буцманюк, роботи яких доповнюють музейну виставку.

Чекаємо усіх бажаючих у Волинському краєзнавчому музеї

з 9 до 17 год. крім суботи та понеділка

   Адреса: вул. Шопена, 20

   Замовлення екскурсій за телефоном: (0332) 24 75 82

Довідково:

   Виставка «Владика Андрей», присвячена 150-й річниці від дня народження Митрополита Української Греко-Католицької Церкви Андрея Шептицького, була відкрита у Волинському краєзнавчому музеї 21 жовтня під час ХХІІ міжнародної наукової конференції «Волинська ікона: дослідження та реставрація».

   Митрополит Андрей Шептицький, своїм життям і діяльністю глибоко вписався у культурний простір української землі, став його духовною елітою і вніс неоціненний вклад у розбудову Української Греко-Католицької Церкви, у боротьбу за розвиток національної свідомості та розвиток державницького мислення. Головним завданням всього життя та подвижницької праці великого діяча Української Церкви були розбудова української нації на основі християнської моралі, піднесення її культурного рівня та освіченості. Одним з найбільших добродійств Митрополита Андрея є створення на базі зібраного ним Церковного музею пам’яток сакрального мистецтва – Національного музею у Львові, який нині носить його ім’я. Митрополит Андрей Шептицький мужньо відстоював українські інтереси у всіх критичних моментах важкого XX століття, ратував за зближення західних та східних українських теренів, прилучення українського народу до світової сім’ї християнських народів, що є досить актуальним і на сьогоднішній день. Цим він і заслужив на велику пошану сучасників та вдячну пам’ять нащадків.

   Мета організаторів виставки – Волинського краєзнавчого музею та Музею сакрального мистецтва ім. о. Антона Петрушевича Львівської митрополії УГКЦ – віддати шану одному з визначних синів України.

   Виставка пам’яті Андрея Шептицького презентує особисті речі Митрополита, його портрети, створені українськими художниками, твори мистецтва з родинного дому Митрополита та подаровані йому митцями.

   Ці музейні предмети збірки «Студіон» були зібрані у різний час монахами студитами, які з великим пієтетом зберігали їх і в часи радянської окупації, шанували, як речі Святої людини, що є в традиції української нації.

   В експозиції виставки подані одяг та особисті речі Митрополита, твори мистецтва з родинного дому Шептицьких, документи та фотографії з колекції «Студіон» Музею сакрального мистецтва у Львові. Експонати виставки розповідають про життя Андрея Шептицького, про його зацікавленість мистецтвом, підтримку видатних художників, таких, як Олекса Новаківський, Модест Сосенко, Юліан Буцманюк, Михайло Бойчук, Марія Водзіцька, роботи яких доповнюють музейну виставку.

  

   Збірка «Студіон» заснована митрополитом Андреєм Шептицьким була знищена в радянський час. Згодом колекцію сакрального мистецтва відновили монахи-студити під час експедицій Галичиною у 1990-х роках. Невтомним збирачем творів релігійного мистецтва, співзасновником і директором Музею сакрального мистецтва ім. о. Антона Петрушевича, Львівської архієпархії УГКЦ є доктор богослов’я, ієромонах Севастіян Дмитрух.

  

  

  

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 881 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]