Головна » 2018 » February » 27 » Обласний музей запрошує на ювілейний вечір до 160-річчя від дня народження Павла Тутковського
21:40
Обласний музей запрошує на ювілейний вечір до 160-річчя від дня народження Павла Тутковського
Обласний музей запрошує на ювілейний вечір до 160-річчя від дня народження Павла Тутковського

1 березня о 14 годині у Волинському краєзнавчому музеї відбудеться ювілейний вечір «Павло Тутковський і Волинь» до 160-річчя від дня народження вченого – видатного українського географа, геолога, педагога, одного із перших 12 академіків Академії наук України, дослідника природи Волині.

На заході буде представлена фотодокументальна виставка «Знавець природи і землі української», яка познайомить із науковою спадщиною, життям, педагогічною й дослідницькою роботою П. Тутковського на Волині.

На книжковій виставці буде представлена природнича наукова і науково-популярна література, матеріали конференцій – науковий доробок волинської школи географів, яка продовжує вивчення природи краю, розпочате Павлом Тутковським.

На вечір запрошені вчені – географи, геологи, екологи Східноєвропейського університету імені Лесі Українки та Волинського національного технічного університету. Слухачами заходу стануть студенти географічного факультету СНУ імені Лесі Українки.

Довідково:

Павло Аполлонович Тутковський народився 1 березня 1858 року у містечку Липовець Київської губернії (тепер Вінницької області). Після закінчення зі срібною медаллю Житомирської гімназії у 1877 році вступив на фізико-математичний факультет Київського університету. З 1882 по 1896 рік працював у технічній лабораторії та мінералогічному кабінеті університету.

Понад 20 років молодий учений вивчав природу Волині і Волинського Полісся під час чисельних літніх дослідницьких експедицій. Понад 80 наукових праць П. Тутковського присвячені волинському краю. Це роботи по геології, гідрології, гідрогеології, геоморфології, ґрунтах, корисних копалинах, біостратиграфії, картографії.

З 1904 по 1909 рік Павло Аполлонович Тутковський жив і працював у Луцьку на посаді директора народних училищ Луцького повіту. А з 1904 по 1913 рік – директора народних училищ Волинської губернії. У Житомирі вчений активно працює у Товаристві дослідників Волині, з 1910 року був його віце-головою.

Після захисту докторської дисертації на ступінь доктора географії «Викопні пустелі західної півкулі» Тутковський переїжджає до Києва, де займається розбудовою української географічної науки.

Павло Тутковський разом із Володимиром Вернадським та Агатангелом Кримським був засновником Української академії наук, головою фізико-математичного відділу УАН, засновником і директором Геологічного музею України. Помер вчений 3 червня 1930 року після тяжкої хвороби.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 464 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]