Головна » 2017 » April » 13 » Обласний музей запрошує на ювілей голови Волинської обласної організації УТОПІК Г.С.Марчук
11:14
Обласний музей запрошує на ювілей голови Волинської обласної організації УТОПІК Г.С.Марчук
Обласний музей запрошує на ювілей голови Волинської обласної організації УТОПІК Г.С.Марчук

Волинський краєзнавчий музей запрошує 18 квітня о 13.00 год. на ювілейний вечір «Дзвони її серця» з нагоди 70-ліття Галини Марчук, магістра, кампанолога, голови Волинської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток та культури, керівника Науково-методичного центру дзвонового мистецтва.

Ювілей Галини Степанівни сповнений багатим життєвим досвідом, пам’ятними знайомствами, вагомими здобутками на ниві збереження культурної спадщини українського народу, дослідженням та популяризацією нашої історії.

До пам’ятної дати музейні працівники підготували персональну виставку Галини Марчук, де представлені документи, грамоти, подяки, світлини з домашнього архіву, науково-краєзнавчі збірники «Дзвони в історії і культурі народів світу»… Вражає своєю різноманітністю та неповторністю колекція сувенірних дзвоників – з металу, скла, дерева, кераміки, чудові ангелочки та колекція цікавих наперстків тощо.

Волинський краєзнавчий музей сердечно вітає Галину Степанівну зі славним ювілеєм! Зичить міцного здоров’я, довгих років життя, творчої наснаги та нових здобутків на ниві збереження культурної спадщини українського народу, дослідження та популяризації нашої історії!

Довідково:

Народилася Галина Степанівна Марчук 1 квітня 1947 року в селі Озютичі Володимир-Волинського району на Волині. Середню освіту здобувала в Луцькій восьмирічній школі №7, потім – у Луцькій заочній середній школі. З 1978 року навчалася у Рівненському автотранспортному технікумі за спеціальністю технік-механік. У 1982 році вона отримує знання у Львівському політехнічному інституті. Паралельно з навчанням у 1986 році розпочала професійну діяльність у галузі охорони культурної спадщини – працювала науковим співробітником Луцького державного історико-культурного заповідника. З того часу займається дослідженням історії дзвонів. Через дев’ять років краєзнавець обіймає посаду заступника голови Волинського відділення товариства «Україна – світ», а в 2012 році очолила цю організацію. У 2000 році Галина Степанівна заочно вступила в Інститут вищої релігійної культури при Люблінському Католицькому університеті. З 2003 по 2009 рік здобувала вищу освіту у Люблінському Католицькому університеті Яна Павла ІІ (Польща) на відділі теології Інституту наук про родину, де отримала диплом магістра.

Краєзнавець активно бере участь у громадському та культурному житті нашого краю, в організації та роботі міжнародних, всеукраїнських та регіональних симпозіумах, семінарах, археологічних експедиціях, фестивалях, виставках, сприяє налагодженню зв’язків та організації наукових конференцій з науковцями Польщі, Росії, Литви, Чехії, Румунії тощо. Вагомою була її участь у створенні єдиного в Україні музею дзвонів у Луцькому замку.

Кампанолог є ініціатором та організатором проведення фестивалю дзвонового мистецтва «Благовіст Волині», створила Науково-методичний центр дзвонового мистецтва, який займається вивченням ливарництва та дослідженням дзвонів, де працює очільником і донині.

Дослідниця – автор понад 50 публікацій в періодичній пресі та наукових збірниках. За її участю створено телевізійні фільми «Галина Марчук у фільмі «Дзвін», «І належить Вам прибути» (про з’їзд монархів 1429 р. в Луцьку), «Дзвону чин» (дзвонове мистецтво на Волині).

Галина Степанівна нагороджена численними грамотами та подяками Волинської обласної державної адміністрації та обласної ради, міської ради, різних громадських організацій. За вагомий внесок у дослідженні, вивченні та популяризації історії та культури рідного краю, активну громадську позицію у 2016 році їй присуджено обласну премію у номінації імені Олександра Цинкаловського. Цього ж року отримала Почесну грамоту від Вільної профспілки солідарних трудівників Верховної Ради України.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 612 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.3/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]