Головна » 2018 » July » 28 » Науково-методичний семінар «Наші історії неповні одна без одної» у Волинському краєзнавчому музеї
15:01
Науково-методичний семінар «Наші історії неповні одна без одної» у Волинському краєзнавчому музеї
Науково-методичний семінар «Наші історії неповні одна без одної» у Волинському краєзнавчому музеї

24 липня у Волинському краєзнавчому музеї відбувся науково-методичний семінар «Наші історії неповні одна без одної» в рамках проекту міжнародної організації «Українсько-єврейська зустріч» (Канада), ініційований та організований Joel Susel (США), який має маневицьке коріння, батько якого дивом врятувався під час Холокосту в Другій світовій війні. Для учасників семінару з фондів музею була розгорнута виставка пам’яток з історії єврейської громади Волині.

Під час науково-методичного семінару Joel Susel та представники «Українсько-єврейських зустрічей» передали музеям ряд фотодокументальних матеріалів, зокрема серію плакатів-стендів «Як євреї жили перед Голокостом», присвячені Ковелю, Рожищам, Трахенброду, Рівному, Острогу, Володимиру-Волинському, Любомлю тощо. Довідник «Наші історії неповні одна без одної», в якому йдеться про багатонаціональну ініціативу задля солідарності й взаєморозуміння між українцями і євреями, представили один із засновників «Українсько-єврейських зустрічей», голова Консультативної ради, а в минулому відомий канадський високопосадовець та політичний діяч Берел Родал, співдиректор, історик і письменниця Алті Родал та регіональний менеджер в Україні Владислав Гриневич. Окремим блоком були представлені напрацювання дослідників у США і Канаді про перебіг та особливості Холокосту на Волині, зокрема про матеріали про ці події на Волині у архівах Фонду Холокосту в США та Яд Вашем у Ізраїлі.

Модераторами ряду семінарів для музейників Житомирщини, Рівненщини та Волині впродовж 23-27 липня ц. р. виступили директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич та Joel Susel, які у вступному слові підкреслили, що таким чином вони намагаються забезпечити музейні заклади Великої Волині експозиційними матеріалами про спільну єврейсько-українську історію, адже у багатьох із них такі матеріали відсутні. Варто відзначити, що плакати-стенди були виготовлені в рамках міжнародного проекту «Моя земля – земля моїх батьків», авторами якого є Joel Susel та Петро Хомич.

В луцькому дні семінару прийняли участь наукові працівники Волинського краєзнавчого, Рівненського обласного краєзнавчого, Ківерцівського районного краєзнавчого, Маневицького краєзнавчого та інших музеїв, ряду інституцій та громадських установ міста та області, представники ЗМІ.

На завершення роботи семінару-практикуму почесні гості відвідали меморіал у Вересневому, де вшанували пам'ять Луцьких євреїв – жертв Холокосту.

Фото Л. Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 443 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]