Головна » 2011 » Вересень » 11 » На Волині вшанували Холмську ікону Божої Матері.
17:02
На Волині вшанували Холмську ікону Божої Матері.
На Волині вшанували Холмську ікону Божої Матері.
Кожного року на початку осені з благословення керуючого Волинською єпархією митрополита Луцького і Волинського Ніфонта православні лучани хресною ходою вирушають до Музею волинської ікони, де звершують молитви перед древньою святинею волинської землі – Чудотворною іконою Холмської Божої Матері.
У неділю, 11 вересня 2011 року, більше двох з половиною тисяч віруючих людей разом зі священнослужителями вирушили до музею. Торжества очолив владика Ніфонт у співслужінні духовенства обласного центру. Прикрашали хресний хід церковними піснеспівами вихованці Волинської духовної семінарії.
На порозі музею перед чудотворною іконою був відслужений акафіст Холмській іконі Богородиці. Священнослужителі помазали присутніх на святі святим єлеєм.
На прохання митрополита в цей день під час акафісту були зібрані кошти для реставраційних робіт в музеї. Варто зазначити, що в цей благодатний вечір зібрали 18 тис. гривень для музейних потреб.
У вітальному слові владика Ніфонт подякував працівникам Музею волинської ікони за турботу і дозвіл винести святиню на вулицю для загального поклоніння. Також митрополит висловив вдячність усім, хто в цей день дав жертву для реставрації ікон. „Хай милосердний Господь сторицею поверне вам, дорогі браття та сестри, за ваші жертви в ім’я Господнє. А тим, хто трудиться в музеї, хай Господь дарує духовні і тілесні сили для виконання робіт над волинськими святинями”, – зауважив митрополит.
У своєму виступі завідувач музею Тетяна Єлісєєва сказала, що розповідаючи про Музей волинської ікони, неможливо не згадати про його перлину – Чудотворну ікону Холмської Богородиці, унікальну пам’ятку ХІ століття. „Ми вдячні митрополиту Ніфонту і всім вірним Волинської єпархії УПЦ за турботу та матеріальну допомогу для музею”, – додала Тетяна Миколаївна.
 
Довідка.
Чудотворна ікона Холмської Божої Матері – пам’ятка візантійського мистецтва ХІ ст. Одна з найдавніших ікон України, найшанованіша християнська святиня.
Ікона впродовж багатьох століть була свідком становлення української державності. З нею пов’язані імена видатних політичних та духовних діячів, котрі впливали на історичні та політичні процеси країни (князь Володимир Великий, князь та король Данило Галицький, князь Роман Данилович, князь Олександр Ольгердович Сангушко, родини князів Острозьких, митрополити Київські Петро, Феогност, Олексій, єпископи Мефодій Терлецький, Діонісій Балабан, Яків Суша, польський король Ян Казимір, гетьман Богдан Хмельницький, папа Римський Климент ХІІ, російський цар Олександр ІІ, митрополит Ілларіон (Іван Огієнко), історик Наталя Полонська-Василенко).
Ікона була головною святинею Волинсько-Галицького князівства, а згодом об’єднуючою духовною силою усього українського народу Холмщини та Підляшшя. До неї у час тривоги, епідемій, воєн,молитовно зверталися тисячі прочан. Ще в ХVІІ столітті було документально зафіксовано понад 700 чудес, які сотворила сила ікони.
Ікона пережила загарбницькі походи монголо-татар, була свідком Берестецької битви, перенесла лихолітті Першої світової війни. Під час Другої світової війни у 1944 року ікона зникла.
Понад півстоліття ікону переховувала родина холмського православного священика о.Гаврила Коробчука (спочатку в Луцьку, потім у Івано-Франківську). Святиня розділила разом з священицькою родиною та ще сотнями тисяч українців долю вигнанців зі своїх земель.
15 вересня 2000 року донька священика Надія Гаврилівна Горлицька (Коробчук) передала ікону на вічне зберігання до Волинського краєзнавчого музею.
Ікона Холмської Божої Матері зберігається у Музеї волинської ікони, відділі Волинського краєзнавчого музею, де у новозбудованому у 2001 році сучасному приміщенні виділено для неї окремий зал. Оскільки пам’ятка є спільною для всіх конфесій, то всім створено умови для доступу і поклоніння іконі.
Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 582 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]