Головна » 2011 » August » 7 » На Волині відзначили століття „Лісової пісні” Лесі Українки.
12:35
На Волині відзначили століття „Лісової пісні” Лесі Українки.
На Волині відзначили століття „Лісової пісні” Лесі Українки.
На Волині відбулось поетично-мистецьке свято, присвячене 100-річчю від написання драми-феєрії Лесі Українки „Лісова пісня”.
Два дні тривали урочистості на Ковельщині. Офіційне відкриття свята відбулося 6 серпня у Ковелі біля пам’ятника Лесі Українки. Потім учасники свята „Лісова пісня” рушили на відвідини Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки. Тут, у білому” Лесиному будиночку всіх чарувала грою на роялі народна артистка України Наталія Свириденко, згодом у „сірому” - відбулася година поезії.
Другого дня свята,  у неділю 7 серпня, в урочищі Нечимне, що на Ковельщині, зібралось кілька сотень прихильників творчості видатної волинянки. На дійство із назвою „Лісова пісня” прибули представники творчої та наукової інтелігенції, а також місцеві та обласні владці. Відвідали свято і мешканці навколишніх сіл.







































Організацією творчої частини свята займалась обласна організація Національної спілки письменників України. Цього дня тут співали, танцювали, читали вірші та демонстрували акторську майстерність як волинські митці, так і гості з інших регіонів. Ведучі свята (Ніна Горик і Василь Гей) говорили про велич духу Лесі Українки, про її талант. Зі сцени, що під 100-літнім дубом, лунали пісні автентичних гуртів, звучало натхненне слово письменників.






























































Усі відвідувачі свята мали нагоду побачити постановку уривків з „Лісової пісні” у виконанні акторів трьох театрів: Волинського академічного обласного театру ляльок, Волинського облмуздрамтеатру імені Тараса Шевченка та Львівського драматичного театру імені Лесі Українки.
 














































Як розповіла голова волинського осередку НСПУ Ніна Горик, подібне свято в урочищі Нечимне відбувається вже водинадцяте. Цю місцевість для святкувань обрали невипадково, адже події „Лісової пісні” розгортаються саме в Нечимному біля однойменного озера. Ніна Горик повідомила, що до століття драми-феєрії письменницька організація Волині видала збірник „Стежками „Лісової пісні”, до якого увійшли публіцистичні матеріали про це поетично-мистецьке свято, а також поетична антологія „Від серця до серця” – вірші волинських поетів, присвячені Лесі Українці.












Голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук, попри відпустку, теж прибув на вшанування творчості Лесі Українки. Високопосадовець цитував її поезію зі сльозами на очах. А голова Волиньської облради Володимир Войтович пообіцяв, що у наступному році в обласному бюджеті передбачать кошти на очищення озера Нечимне, яке за останнє десятиліття майже перетворилося на болото і заросло диким рисом. „Треба, щоб Нечимне було чистим. Агітувати депутатів, я думаю, не треба буде. І ми приймемо таке рішення. І в наступному році це буде зроблено. В пам'ять про Лесю Українку”, – зазначив він.











   Очільник Національної спілки письменників України, народний депутат Володимир Яворівський, який побував на дійстві, у своєму виступі сказав: „Я переконаний, що вся мисляча, інтелектуальна Україна прислухається до цього дійства. Бо сьогодні нічого важливішого не відбувається… Поезія Лесі Українки – це поезія найвищого світового масштабу. Шекспір може тільки поруч стояти”.
Категорія: Музей „Лісової пісні” в урочищі Нечимному | Переглядів: 1595 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]