Головна » 2012 » August » 5 » На Ковельщині, на базі музеїв, пройшло поетично-мистецьке свято „Лісова пісня” (ВІДЕО).
15:49
На Ковельщині, на базі музеїв, пройшло поетично-мистецьке свято „Лісова пісня” (ВІДЕО).
На Ковельщині, на базі музеїв, пройшло поетично-мистецьке свято „Лісова пісня” (ВІДЕО).
Минулими вихідними Ковельщина святкувала 101 річниця від часу написання славетною Лесею Українкою безсмертної драми-феєрії «Лісова пісня». 12 днів знадобилося нашій відомій землячці, щоб створити шедевр світової драматургії, де переплелися міфічні образи, волинські звичаї та обряди, народні повір’я.
Вперше Леся легенду про мавку почула в дев’ятирічному віці від рідної матері Олени Пчілки. Ця розповідь закарбувалася в її пім яті назавжди. Вона довго виношувала ідею викласти почуте на папері і лише на 41 році життя здійснила задумане. Написала Леся Українка драму-феєрію далеко від рідної Волині в грузинському місті Кутаїсі, де лікувалася від важкої недуги. У Мавку Леся заклала власні чесноти, переживання, біль за рідною домівкою, в її уста вклала пророчі слова: «Ні! Я жива, я буду вічно жити. Я в серці маю те, що не вмирає». 
Ось уже 12-й рік поспіль на Ковельщину вшанувати пам'ять славетної поетеси Лесі Українки приїздять письменники, митці, поети, лесезнавці, шанувальники її таланту. Цьогоріч прибули керівники письменницьких організацій з Херсона, Івано-Франківська, доктор філологічних наук, проректор Острозької академії Петро Кралюк, письменники з Прикарпаття, Львівщини, Поділля, сусідньої республіки Білорусь Берестейщини та багато інших поціновувачів геніального Лесиного слова. Розпочалося святкування з покладання квітів до пам’ятника Великої поетеси у Ковелі. А далі гості відвідали літературно-меморіальний музей-садибу Лесі Українки в Колодяжному, де їм ще і ще раз розповідали про життєвий нелегкий шлях славетної співачки «Досвітніх вогнів». У «сірому» будиночку пройшла година поезії.
Наступного дня на лісовій галявині в урочищі Нечимне поблизу села Скулин, де бувала Леся Українка, відбулася головна частина мистецького дійства. З нагоди річниці написання твору було сказано чимало урочистих промов, привітань, звучали народні пісні, декламувалися вірші. У виконанні артистів  Волинського академічного музично-драматичного театру імені Т. Шевченка прозвучав уривок з «Лісової пісні». Поряд працювала виставка-продаж книг та виробів традиційних народних ремесел Ковельщини. А ще – гості свята мали можливість оглянути місця, якими колись ходила Велика поетеса, і які надихнули її на написання світового шедевру. На ковельській землі прибулих радо вітали представники міської, районної та обласної влади. 
 
Категорія: Музей „Лісової пісні” в урочищі Нечимному | Переглядів: 1311 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]