Головна » 2016 » April » 20 » Музейний круглий стіл до 134-ї річниці від дня народження В.К.Липинського «Вивчення спадщини В.К.Липинського – потреба часу»
12:53
Музейний круглий стіл до 134-ї річниці від дня народження В.К.Липинського «Вивчення спадщини В.К.Липинського – потреба часу»
Музейний круглий стіл до 134-ї річниці від дня народження В.К.Липинського «Вивчення спадщини В.К.Липинського – потреба часу»

   15 квітня 2016 року в Затурцівському меморіальному музеї В’ячеслава Липинського, відділі Волинського краєзнавчого музею, з нагоди 134-ї річниці від дня народження В. К. Липинського було проведено круглий стіл на тему: «Вивчення спадщини В. К. Липинського – потреба часу».

   Розпочались заходи із вшанування славетного земляка на місці його поховання. Представники місцевої влади, громадськість села, вчителі та учні Затурцівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст., що носить ім’я Великого Українця, учасники круглого столу поклали квіти до підніжжя пам’ятника.

   У круглому столі взяли участь науковці історики й політологи, музейні працівники, студенти з України та Польщі, зокрема, з Луцька, Рівного, Вінниці, Києва, Костополя, Ніжина, Чигирина, Хелма, Варшави.

   З вітальним листом до учасників звернувся посол України в Республіці Польща Андрій Дещиця. Дипломат високо оцінив внесок В’ячеслава Липинського у створення позитивного іміджу нашої держави як суб'єкта міжнародного права, наголосив на важливій ролі використання його спадщини для налагодження добросусідських відносин двох народів та побажав плідної роботи учасникам заходу.

   З вітальним словом до присутніх звернувся голова Локачинської районної ради Борис Ковальчук – один з активних учасників першого мітингу з нагоди освячення символічної могили історика у червні 1990 року на території колишнього католицького цвинтаря в Затурцях.

   У роботі наукового зібрання була присутня наступна тематика: «Наукова спадщина В. К. Липинського – основа формування світогляду сучасного українця», «Принципи державотворення за В. К. Липинським і сучасна практика державного будівництва в Україні», «Заклади освіти у вивченні творчої спадщини В. К. Липинського», «Музеї у дослідженні та популяризації життя і наукового спадку В. К. Липинського».

   Про Затурцівський меморіальний музей В'ячеслава Липинського у музейній мережі України, його історію і перспективи розвитку говорили Євгенія Ковальчук, кандидат історичних наук, заступник директора з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею, доцент кафедри документознавства і музейної справи СНУ ім. Лесі Українки; Віталій Кушнір, завідувач Затурцівського меморіального музею В'ячеслава Липинського; Марина Канецька студентка 4-го курсу СНУ ім. Лесі Українки.

   Особливий акцент ставився на використанні різних форм музейної роботи, зокрема, можливостей екскурсійного обслуговування відвідувачів музею в Затурцях, залучені учнівської та студентської молоді, популяризації музейних видань (путівників, буклетів, проспектів), збільшенні тиражу перевидання творів та епістолярної спадщини вченого.

   Питання актуальності державотворчих ідей В. Липинського для сьогодення підняв Валерій Бортніков, доктор політичних наук, професор, завідувач кафедри політології та державного управління СНУ ім. Лесі Українки.

   Його підтримали Оксана Самойленко, кандидат політичних наук, директор Волинського інституту ім. В. Липинського МАУП та Тетяна Яцечко-Блаженко, старший викладач кафедри документознавства та музейної справи СНУ ім. Лесі Українки. Свою концепцію бачення складних процесів державотворення в контексті ідейної спадщини В.Липинського «Українська мова і державницька свідомість: шляхи реалізації» представив Микола Шкурко, директор Ніжинської міськрайонної благодійної організації «Благодійний фонд «Ніжен».

   Питання польсько-українського діалогу, використання спадщини В. Липинського для вирішення проблеми цивілізованого вибору України на сучасному етапі були підняті польськими науковцями професором Євгеніушом Вільковським та докторантом Ришардом Ліпінським.

   Особливістю проведення цьогорічного заходу в Затурцях стало оприлюднення конкретних пропозицій щодо практичного використання наукової спадщини історика у налагодженні та розвитку виробничих стосунків між українською і польською стороною, кооперації в галузі підприємницької діяльності на основі довіри та прийнятого етичного кодексу, укладеного на засадах, опрацьованих Липинським. Ришард Ліпінський наголосив у своїй доповіді, що основою життя людини, не залежно від того, де вона проживає, є економіка. Правильно збудовані економічні стосунки народжують взаємну довіру і можуть служити надійним фундаментом для плідної співпраці між сусідами та створять сприятливі умови для виходу української продукції на європейський ринок.

   Було підтримано внесену Валерієм Бортніковим пропозицію оголосити збір коштів на спорудження гідного пам'ятника В'ячеславу Липинському на місці його поховання.

   У рамках проведеного заходу відбулася презентація польськомовного видання історичного роману відомого українського письменника Івана Корсак «Діти Яфета» про В’ячеслава Липинського, сигнальний примірник якого привіз упорядник та автор післямови доктор Євгеніуш Вільковський з Хелма.

   Висока оцінка художньо-документального твору про В’ячеслава Липинського та його сучасників дає підстави сподіватися, що постать нашого краянина завоює симпатії польського читача та сприятиме подальшому налагодженню взаєморозуміння між нашими народами.

   Підводячи підсумки роботи круглого столу, кандидат історичних наук, заступник директора з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею Євгенія Ковальчук подякувала всім учасникам за плідну працю в рамках наукового зібрання і підкреслила, що круглий стіл сприятиме розширенню кола шанувальників спадщини В.К.Липинського та стане поштовхом у підготовці до проведення наступного року науково-практичної конференції, присвяченої 135-ій річниці від дня народження видатного українського історика і непохитного державника.

Віталій Кушнір

Категорія: Затурцівський меморіальний музей В.Липинського | Переглядів: 857 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.8/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]