Головна » 2018 » May » 22 » Музейна лекція до Всесвітнього дня культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку
10:45
Музейна лекція до Всесвітнього дня культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку
Музейна лекція до Всесвітнього дня культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку

21 травня, до Всесвітнього дня культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку, студенти-першокурсники Луцького педколеджу прослухали лекцію «Луцьк – наш спільний дім. Діалог культур». Захід організувала міська бібліотека-філія № 6 для дорослих, яка запросила до участі Музей історії Луцького братства.

Луцьк у минулому – значний поліетнічний і багатокультурний центр. Тому лекція стосувалась розмаїття міських культур в історичній ретроспективі. Студенти дізнались про час появи, міські локації і тривалість проживання прийшлих етнічних спільнот – євреїв, караїмів, вірмен. Дізнались також про інші народності, які хоч і не характеризувались компактним проживанням в Луцьку, але суттєво впливали на розвиток міської культури. Відбулась розмова про долю національних меншин в сьогоденні міста.

Лекція супроводжувалась документальними джерелами з історії меншин XVI – XVIII ст. з фондів Волинського краєзнавчого музею. Наприклад, із архівного тарифу про збір міських податків 1562 р. студенти дізнались імена луцьких торговців шовком і сукном караїмського походження. А про появу вірменської громади свідчить королівський привілей, в якому вказано, що вірмени «з землі Волоскої до міста Луцкого прийшовши, там домами своїми осіли». Ексклюзивно прозвучала інформація про вихідців із Шотландії, що прибули до Луцька із Любліна.

Тривалий час нашому місту була притаманна значна культурна різноманітність. Цей важливий досвід потребує популяризації.

Олена Бірюліна,
завідувач Музею історії Луцького братства, лектор

Категорія: Музей історії Луцького братства | Переглядів: 512 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 1.7/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]