Головна » Музей волинської ікони
Хресна хода до Холмської чудотворної ікони Богородиці.
   8 вересня вірні Української православної церкви вшанували чудотворний Холмський образ Богородиці. Від Свято-Покровського кафедрального храму до Музею волинської ікони, де перебуває чудотворна ікона, священнослужителі Луцького міського і районного благочинь, а також чисельні віряни пройшли хресним ходом з церковними піснеспівами центральними вулицями міста.
„...Таких образів немає ні на Синаї, ні на Афоні”.
   Всеукраїнська газета «День» опублікувала статтю з нагоди 20-річчя створення Музею волинської ікони.
Відбулася ХХ міжнародна наукова конференція „Волинська ікона: дослідження та реставрація” (ВІДЕО).
   27-28 серпня у м.Луцьк відбулася ХХ міжнародна наукова конференція „Волинська ікона: дослідження та реставрація”, зорганізована Волинським краєзнавчим музеєм на базі свого відділу – Музею волинської ікони. Вона продовжила традицію щорічних наукових зібрань з питань дослідження і реставрації волинського іконопису. Конференція була присвячена пам’яті відомого українського вченого-мистецтвознавця Павла Жолтовського та приурочена до 20-річчя Музею волинської ікони у Луцьку.
У Музеї волинської ікони презентовано книгу Павла Жолтовського (ВІДЕО).
   28 серпня у Музеї волинської ікони, в рамках ХХ міжнародної наукової конференції „Волинська ікона: дослідження та реставрація”,  відбулася презентація книги Жолтовський Павло. UMBRA VITAE. Спогади, листування, додатки.
Музей волинської ікони у Луцьку відзначив 20-річчя.
   26 серпня 1993 року в місті Луцьку вперше відкрив свої двері для відвідувачів Музей волинської ікони. З нагоди 20-ї річниці від початку діяльності Музею волинської ікони 27 серпня відбулася урочиста академія. Привітати колектив музею прийшли голова облдержадміністрації Борис Клімчук, заступник голови обласної ради Валентин Вітер, Луцький міський голова Микола Романюк, духовенство, науковці та колеги, а також учасники ХХ Міжнародної наукової конференції „Волинська ікона: дослідження та реставрація”.
   20 серпня у Музеї волинської ікони відбулася презентація книги Євгенії Ковальчук „Формування фонду сакрального мистецтва у Волинському краєзнавчому музеї (1929–2012 рр.): Монографія. – Луцьк : Волинські старожитності, 2013. – 296 с., іл.”.
Музей волинської ікони святкуватиме двадцятиріччя.
   Газета центральних органів виконавчої влади України „Урядовий кур’єр” опублікувала статтю „Музей волинської ікони святкує двадцятиріччя”.
Запрошують на презентацію книги про формування фонду сакрального мистецтва у Волинському краєзнавчому музеї.
   20 серпня о 15 годині у приміщенні Музею волинської ікони відбудеться презентація книги кандидата історичних наук, заступника директора з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею, доцента кафедри документознавства і музейної справи Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Євгенії Ковальчук „Формування фонду сакрального мистецтва у Волинському краєзнавчому музеї (1929–2012 роки)”.
   Книга-альбом „Музей волинської ікони”, яка репрезентує твори волинського іконопис, релігійного живопису західноєвропейської традиції, церковної різьби та скульптури XVI – початку ХІХ ст. з колекції Музею волинської ікони у Луцьку, потрапила у номінанти всеукраїнського рейтингу „Книжка року”.
   До святкування 1025-річчя Хрещення Русі у Національному заповіднику „Софія Київська” 25 липня урочисто відкрито масштабний міжмузейний проект „Свята Православної Церкви”. Виставка репрезентує твори українського та російського іконопису з колекцій вітчизняних музеїв та приватних збірок, зокрема, близько 70 ікон з колекції російського іконопису з фондів Музею волинської ікони.
   Наймасштабніший в історії України міжмузейний проект "Велике і величне" у Мистецькому Арсеналі – ключова мистецька подія офіційної програми відзначення 1025-річчя Хрещення Київської Русі. Музей волинської ікони вперше братиме участь у проекті такого масштабу. На столичну виставку відібрано 31 експонат. Буде представлена не лише волинська ікона, але й православний іконопис, костельний живопис, декоративна різьба і металопластика.
Музей волинської ікони – у міжмузейному проекті „Свята Православної Церкви”.
   До святкування 1025-річчя Хрещення Русі Національний заповідник „Софія Київська” 25 липня 2013 року о 16.00 год. урочисто відкриває масштабний міжмузейний проект „Свята Православної Церкви”. Виставка репрезентує твори українського та російського іконопису з колекцій вітчизняних музеїв та приватних збірок. У проекті взяли участь провідні музеї України: Національний художній музей України, Національний архітектурно-історичний заповідник „Чернігів стародавній”, Музей історії міста Києва, Чернігівський обласний художній музей ім. Григорія Галагана, Музей волинської ікони (м.Луцьк).
Волинські ікони у міжмузейному проекті „Велике і Величне” (ВІДЕО).
   З 27-го липня по 22-е вересня у музейному комплексі „Мистецький Арсенал” у Києві презентуватимуть міжмузейний виставковий проект „Велике і Величне”. Приурочений він до 1025-річчя Хрещення Київської Русі. Буде представлено тисяча взірцевих творів із колекцій 35 провідних музеїв.
   14 травня, напередодні Міжнародного дня музеїв, у Музеї волинської ікони відбулася  презентація відреставрованих ікон XVIII ст.
   23 квітня у Музеї волинської ікони відбулась презентація книги-альбому «Музей волинської ікони». Участь у презентації взяли митрополит Волинський і Луцький УПЦ Ніфонт, митрополит Луцький і Волинський УПЦ КП Михаїл, а також священнослужителі УПЦ та УПЦ КП. Також були присутні голова Волинської облради Володимир Войтович та заступник голови Волинської ОДА Олександр Курилюк.
   До обласного центру Волині привезли унікальну ковану книгу «Страсті Христові» львівського митця. Її презентували 22 квітня у Музеї волинської ікони. Автор металевого шедевру - львів’янин Роман Андрійовський.
   Нещодавно у Музеї волинської ікони своє вміння  вести екскурсію показали студенти Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.
   Митрополит Волинський і Луцький Ніфонт передав до Музею волинської ікони плащаницю роботи провінційного іконописця початку ХХ ст., а житель с.П'ятидні Володимир-Волинського району Іван Герус – дві літографії.
   9 квітня у Музеї волинської ікони за участю голови облдержадміністрації Бориса Клімчука та Митрополита Луцького та Волинського Ніфонта відбулось відкриття виставки «Народна ікона XVII-XIX ст.». Цей мистецький проект розпочинає низку заходів Волинського краєзнавчого музею з відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі.
   Відбулася зустріч секретаря предстоятеля УПЦ архієпископа Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра з головою Синодального відділу УПЦ «Церква і культура» ігуменею Серафимою (Шевчик) та делегацією Волинської єпархії з приводу написання копій чудотворної Холмської ікони ХІІІ ст. та Волинської ікони ХIV ст., яка зберігається у Національному художньому музеї України (м.Київ).
Відвідини Музею волинської ікони Главою Української Греко-Католицької церкви Верховним Архієпископом Києво-Галицьким Блаженішим Святославом.
   26 березня у рамках візиту на Волинь Музей волинської ікони відвідав Глава Української Греко-Католицької церкви Блаженіший Святослав (Шевчук). Його супроводжували Екзарх Луцький УГКЦ Йосафат та митрофорний протоієрей Роман Бегей.
Оригінал Холмської Чудотворної ікони Богородиці, як і завжди, у Музеї волинської ікони!
   Оригінал Холмської Чудотворної ікони Богородиці постійно знаходиться в окремому залі Музею волинської ікони та відкритий для поклоніння і огляду у дні роботи музею.
   28 лютого у Національному заповіднику „Софія Київська” відбулася презентація книги-альбому „Музей волинської ікони”, виданої за програмою „Українська книга” у 2012 році, у співпраці з Волинським краєзнавчим музеєм та видавництвом „АДЕФ-Україна”. У альбомі представлені більше ста кращих експонатів колекції Музею волинської ікони.
Нові надходження до Музею волинської ікони.
   Нещодавно до Музею волинської ікони Управлінням Служби безпеки України у Волинській області були передані п'ять ікон кінця ХІХ – початку ХХ ст., які поповнили колекцію пізньої російської ікони у музеї.
   Книга-альбом „Музей волинської ікони” репрезентує твори волинського іконопису, релігійного живопису західноєвропейської традиції, церковної різьби та скульптури XVI-початку ХІХ ст. з колекції Музею волинської ікони у Луцьку.
Музей волинської ікони відвідав архибіскуп Люблінської митрополії Станіслав Будзік.
   6 лютого Музей волинської ікони у складі поважної делегації відвідав архибіскуп Люблінської митрополії Станіслав Будзік. З великим інтересом оглянувши експозицію музею, він подякував за можливість молитися перед Холмською Чудотворною іконою Богородиці.
Різдвяні зустрічі у Музеї волинської ікони (відео).
   17 січня у Музеї волинської ікони вже вп’яте відбулися Різдвяні зустрічі. Цього разу з колядками і щедрівками виступив кліросний хор „Богоспів” Свято-Троїцького кафедрального собору.
17 листопада 2012 року важливий особистий ювілей у музеєзнавця, історика та краєзнавця, завідувача Музею волинської ікони Т.М.Єлісєєвої.



В І Т А Є М О !
Проведено ХІХ міжнародну наукову конференцію „Волинська ікона: дослідження та реставрація”.
   24-25 жовтня 2012 року у м.Луцьку відбулася ХІХ міжнародна наукова конференція „Волинська ікона: дослідження та реставрація”, зорганізована Волинським краєзнавчим музеєм на базі свого відділу – Музею волинської ікони. Конференція була присвячена пам’яті відомого українського вченого-мистецтвознавця Павла Жолтовського та 345-річчю від дня народження Йова Кондзелевича і 125-річчю з часу заснування давньосховища при Свято-Володимирському братстві у м.Володимирі-Волинському.
Відбулось паломництво вірних Волинської єпархії УПЦ КП до чудотворної Холмської ікони Божої Матері (ВІДЕО).
   У день свята Різдва Богородиці в Луцьку відбувся хресний хід вірних Волинської єпархії УПЦ КП від Свято-Троїцького кафедрального собору до Музею волинської ікони, де зберігається чудотворна Холмська ікона Божої Матері.
Волиняни разом із православними паломниками з Польщі вшанували чудотворний образ Холмської Божої Матері.
   У неділю, 16 вересня 2012 року, в церковному життя Луцька відбулась знакова подія – відбувся хресний хід від Свято-Покровського кафедрального храму до Музею волинської ікони, де зберігається чудотворна Холмська ікона Божої Матері. Там перед особливо шанованим православними західних українських земель чудотворним образом Пресвятої Діви був відслужений молебень і акафіст, а присутні православні вірні мали нагоду приложитись до чудотворного образу.
Для Музею волинської ікони передано ще одне приміщення у м. Луцьку по вул. Ярощука, 16.
   В межах спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області з балансу комунального підприємства «Санаторій матері і дитини «Пролісок» на баланс  Волинського краєзнавчого музею  передано приміщення у м.Луцьку на вул. Ярощука, 16  загальною площею 394 кв. м.
Виставку „Костельний живопис XVIII-XIX ст.” Музею волинської ікони відкрито у Музеї книги і друкарства м. Острога.
    Державний історико-культурний заповідник м. Острога провів Х наукову конференцію „Острозькі краєзнавчі читання”, присвячену 140-річчю з дня народження засновника історичного музею в Острозі о. Михайла Тучемського.
   В рамках роботи конференції відбулося відкриття виставки „Костельний живопис XVIII-XIX ст.”, яку представив Музей волинської ікони. На відкритті були присутні учасники конференції з міст Києва, Хмельницька, Львова, Донецька, Харкова та ін., представники влади, інтелігенція Острога.
« 1 2 ... 5 6 7 8 »