Головна » Музей волинської ікони
   18 грудня у Музеї волинської ікони відбувся захід до дня Святого Миколая. До музею завітали студенти Волинської духовної семінарії Української Православної Церкви та учні 5 класу Луцького навчально-виховного закладу №9.
   На передодні дня Святого Миколаю Музей волинської ікони отримав у подарунок два цінних експонати, які були передані із Закарпаття.
   3 грудня в історико-культурному заповіднику м.Дубно відкрилась виставка сакрального мистецтва «Релігійний живопис XVIII –XIX століть» з колекції Музею волинської ікони.
   7 листопада настоятель Свято-Михайлівського храму с.Гута Ратнівського району о. Олександр Ковальчук передав до Музею волинської ікони ікону „Архангел Михаїл” та царські врата. Вони датуються XVIII ст. і були внесені до реєстру пам'яток історії і культури Волинської області.
   Хатню ікону Архангела Михаїла ХVІІІ століття, яку подарував Музею волинської ікони Президент України Віктор Янукович, вперше представили у Луцьку.
Виставка „Нагороди Української Православної Церкви” (ВІДЕО).
   23 жовтня, у рамках святкування 1025-ти річчя Хрещення Київської Русі, Музей волинської ікони відкрив першу в Україні виставку нагород Української Православної Церкви, які були передані Предстоятелем Української Православної Церкви Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Володимиром.
Намісник Києво-Печерської Лаври відвідав Музей волинської ікони.
   Намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Чорнобильський і Вишгородський Павло 23 жовтня відвідав Музей волинської ікони. Зокрема його зацікавила «перлина» музею – ікона Холмської Богоматері.
   22 жовтня директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк та завідувач Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва взяли участь в урочистому засідання з нагоди 30-річчя діяльності Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України, яке відбулося у Палаці мистецтв міста Львова.
   21 вересня, у свято Різдва Пресвятої Богородиці, віруючі Української Православної Церкви Київського Патріархату вже удев’яте здійснили паломництво до Чудотворної Холмської ікони Богородиці, яка зберігається у Музеї волинської ікони.
У Луцьку відбувся польсько-український семінар „Наша спадщина – наші музеї” (ВІДЕО).
   17-18 вересня у Музеї волинської ікони, відділі Волинського краєзнавчого музею, відбувся дводенний польсько-український семінар музеїв регіонів-партнерів Лодзького воєводства „Наша спадщина – наші музеї”, у якому взяли участь музеєзнавці з Лодзького воєводства, а також Волинської та Вінницької областей України.
Віктор Янукович оглянув експозицію Музею волинської ікони.
   Президент України Віктор Янукович під час робочої поїздки до Волинської області 12 вересня відвідав у Луцьку Музей волинської ікони.
17-18 вересня відбудеться польсько-український семінар „Наша спадщина – наші музеї”.
   17-18 вересня у Музеї волинської ікони, відділі Волинського краєзнавчого музею, відбудеться дводенний польсько-український семінар музеїв регіонів-партнерів Лодзького воєводства „Наша спадщина – наші музеї”, у якому візьмуть участь музеєзнавці з Лодзького воєводства, а також Волинської та Вінницької областей України.
П Р О Г Р А М А
Хресна хода до Холмської чудотворної ікони Богородиці.
   8 вересня вірні Української православної церкви вшанували чудотворний Холмський образ Богородиці. Від Свято-Покровського кафедрального храму до Музею волинської ікони, де перебуває чудотворна ікона, священнослужителі Луцького міського і районного благочинь, а також чисельні віряни пройшли хресним ходом з церковними піснеспівами центральними вулицями міста.
„...Таких образів немає ні на Синаї, ні на Афоні”.
   Всеукраїнська газета «День» опублікувала статтю з нагоди 20-річчя створення Музею волинської ікони.
Відбулася ХХ міжнародна наукова конференція „Волинська ікона: дослідження та реставрація” (ВІДЕО).
   27-28 серпня у м.Луцьк відбулася ХХ міжнародна наукова конференція „Волинська ікона: дослідження та реставрація”, зорганізована Волинським краєзнавчим музеєм на базі свого відділу – Музею волинської ікони. Вона продовжила традицію щорічних наукових зібрань з питань дослідження і реставрації волинського іконопису. Конференція була присвячена пам’яті відомого українського вченого-мистецтвознавця Павла Жолтовського та приурочена до 20-річчя Музею волинської ікони у Луцьку.
У Музеї волинської ікони презентовано книгу Павла Жолтовського (ВІДЕО).
   28 серпня у Музеї волинської ікони, в рамках ХХ міжнародної наукової конференції „Волинська ікона: дослідження та реставрація”,  відбулася презентація книги Жолтовський Павло. UMBRA VITAE. Спогади, листування, додатки.
Музей волинської ікони у Луцьку відзначив 20-річчя.
   26 серпня 1993 року в місті Луцьку вперше відкрив свої двері для відвідувачів Музей волинської ікони. З нагоди 20-ї річниці від початку діяльності Музею волинської ікони 27 серпня відбулася урочиста академія. Привітати колектив музею прийшли голова облдержадміністрації Борис Клімчук, заступник голови обласної ради Валентин Вітер, Луцький міський голова Микола Романюк, духовенство, науковці та колеги, а також учасники ХХ Міжнародної наукової конференції „Волинська ікона: дослідження та реставрація”.
   20 серпня у Музеї волинської ікони відбулася презентація книги Євгенії Ковальчук „Формування фонду сакрального мистецтва у Волинському краєзнавчому музеї (1929–2012 рр.): Монографія. – Луцьк : Волинські старожитності, 2013. – 296 с., іл.”.
Музей волинської ікони святкуватиме двадцятиріччя.
   Газета центральних органів виконавчої влади України „Урядовий кур’єр” опублікувала статтю „Музей волинської ікони святкує двадцятиріччя”.
Запрошують на презентацію книги про формування фонду сакрального мистецтва у Волинському краєзнавчому музеї.
   20 серпня о 15 годині у приміщенні Музею волинської ікони відбудеться презентація книги кандидата історичних наук, заступника директора з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею, доцента кафедри документознавства і музейної справи Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Євгенії Ковальчук „Формування фонду сакрального мистецтва у Волинському краєзнавчому музеї (1929–2012 роки)”.
   Книга-альбом „Музей волинської ікони”, яка репрезентує твори волинського іконопис, релігійного живопису західноєвропейської традиції, церковної різьби та скульптури XVI – початку ХІХ ст. з колекції Музею волинської ікони у Луцьку, потрапила у номінанти всеукраїнського рейтингу „Книжка року”.
   До святкування 1025-річчя Хрещення Русі у Національному заповіднику „Софія Київська” 25 липня урочисто відкрито масштабний міжмузейний проект „Свята Православної Церкви”. Виставка репрезентує твори українського та російського іконопису з колекцій вітчизняних музеїв та приватних збірок, зокрема, близько 70 ікон з колекції російського іконопису з фондів Музею волинської ікони.
   Наймасштабніший в історії України міжмузейний проект "Велике і величне" у Мистецькому Арсеналі – ключова мистецька подія офіційної програми відзначення 1025-річчя Хрещення Київської Русі. Музей волинської ікони вперше братиме участь у проекті такого масштабу. На столичну виставку відібрано 31 експонат. Буде представлена не лише волинська ікона, але й православний іконопис, костельний живопис, декоративна різьба і металопластика.
Музей волинської ікони – у міжмузейному проекті „Свята Православної Церкви”.
   До святкування 1025-річчя Хрещення Русі Національний заповідник „Софія Київська” 25 липня 2013 року о 16.00 год. урочисто відкриває масштабний міжмузейний проект „Свята Православної Церкви”. Виставка репрезентує твори українського та російського іконопису з колекцій вітчизняних музеїв та приватних збірок. У проекті взяли участь провідні музеї України: Національний художній музей України, Національний архітектурно-історичний заповідник „Чернігів стародавній”, Музей історії міста Києва, Чернігівський обласний художній музей ім. Григорія Галагана, Музей волинської ікони (м.Луцьк).
Волинські ікони у міжмузейному проекті „Велике і Величне” (ВІДЕО).
   З 27-го липня по 22-е вересня у музейному комплексі „Мистецький Арсенал” у Києві презентуватимуть міжмузейний виставковий проект „Велике і Величне”. Приурочений він до 1025-річчя Хрещення Київської Русі. Буде представлено тисяча взірцевих творів із колекцій 35 провідних музеїв.
   14 травня, напередодні Міжнародного дня музеїв, у Музеї волинської ікони відбулася  презентація відреставрованих ікон XVIII ст.
   23 квітня у Музеї волинської ікони відбулась презентація книги-альбому «Музей волинської ікони». Участь у презентації взяли митрополит Волинський і Луцький УПЦ Ніфонт, митрополит Луцький і Волинський УПЦ КП Михаїл, а також священнослужителі УПЦ та УПЦ КП. Також були присутні голова Волинської облради Володимир Войтович та заступник голови Волинської ОДА Олександр Курилюк.
   До обласного центру Волині привезли унікальну ковану книгу «Страсті Христові» львівського митця. Її презентували 22 квітня у Музеї волинської ікони. Автор металевого шедевру - львів’янин Роман Андрійовський.
   Нещодавно у Музеї волинської ікони своє вміння  вести екскурсію показали студенти Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.
   Митрополит Волинський і Луцький Ніфонт передав до Музею волинської ікони плащаницю роботи провінційного іконописця початку ХХ ст., а житель с.П'ятидні Володимир-Волинського району Іван Герус – дві літографії.
   9 квітня у Музеї волинської ікони за участю голови облдержадміністрації Бориса Клімчука та Митрополита Луцького та Волинського Ніфонта відбулось відкриття виставки «Народна ікона XVII-XIX ст.». Цей мистецький проект розпочинає низку заходів Волинського краєзнавчого музею з відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі.
   Відбулася зустріч секретаря предстоятеля УПЦ архієпископа Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра з головою Синодального відділу УПЦ «Церква і культура» ігуменею Серафимою (Шевчик) та делегацією Волинської єпархії з приводу написання копій чудотворної Холмської ікони ХІІІ ст. та Волинської ікони ХIV ст., яка зберігається у Національному художньому музеї України (м.Київ).
Відвідини Музею волинської ікони Главою Української Греко-Католицької церкви Верховним Архієпископом Києво-Галицьким Блаженішим Святославом.
   26 березня у рамках візиту на Волинь Музей волинської ікони відвідав Глава Української Греко-Католицької церкви Блаженіший Святослав (Шевчук). Його супроводжували Екзарх Луцький УГКЦ Йосафат та митрофорний протоієрей Роман Бегей.
« 1 2 ... 4 5 6 7 »