Головна » Маневицький краєзнавчий музей

   Ділянку з шістьма братськими могилами періоду Першої світової війни знайшли та розчистили на Камінь-Каширщині.

   Близько 100 тисяч євро пропонували приватні колекціонери за унікальний човен-довбанку, який знайшли минулого літа в Маневицькому районі Волинської області. Про це йшлося під час прес-туру для журналістів до Маневицького краєзнавчого музею

   19–20 травня 2016 року на базі Маневицького краєзнавчого музею Історичний факультет Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, управління культури Волинської облдержадміністрації, Волинський краєзнавчий музей проводять міжнародну науково-практичну конференцію «Маневицький човен: перспективи дослідження, збереження, музеєфікації» за участі науковців Литви, Польщі та України.

   Маневицький краєзнавчий музей за участі Управління культури Волинської облдержадміністрації, Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, Волинського краєзнавчого музею, Державного архіву Волинської області, ряду наукових інституцій Польщі, організовує Міжнародну наукову конференцію «Перша світова війна на Волині та Волинському Поліссі», проведення якої перенесено на 5-6 липня 2016 року. Тези та матеріали до друку приймаються до 1 червня.

   Помістивши знайдений на Волині човен-довбанку ХІІІ століття під скляний саркофаг у Луцьку, можна не лише забезпечити йому кращі умови зберігання, але й суттєво покращити туристичний потенціал регіону. Що ж, у Луцьк може «припливти» унікальна річ, до якої сходитимуться усі небайдужі до історії. Таку думку висловив голова Волинської облради Ігор Палиця.

   Виставу «Пригоди Петра Колобка та його човна» показали у Луцьку. Праобразом човна став унікальний човен-довбанка з Маневицького району, який потребує проведення термінових рятівних робіт по консервації, реставрації та музеєфікації.

   Пропозицію виділити кошти на збереження унікального човна-довбанки, знайденого на Волині, врахували у Волинській облраді. Таке рішення постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму обласної ради.

   Члени клубу «Золотий вік» взяли активну участь у зустрічі з місцевими композиторами та поетами, яка відбулася у Маневицькому краєзнавчому музеї. Зустріч була присвячена Всесвітньому дню поезії.

   У Маневицькому краєзнавчому музеї відкрито виставку робіт вишивальниці із Малої Ведмежки Галини Карпович «Розмаїття барв на полотні». Її картини та ікони, вишиті сорочки надихають, приваблюють і зачаровують. На полотнах – неповторні пейзажі, релігійна тематика, портрети.

   Чи часто вам доводилось знайомитись із духовними святинями України? «Немає часу», – скажете ви. Але ж вони зовсім поруч, – пише читачка маневицької газети «Нова Доба», маючи на увазі експонати Маневицького краєзнавчого музею, серед яких відоме Пересопницьке Євангеліє – визначна пам’ятка староукраїнської мови та мистецтва України XVI століття, що є еталоном волинської рукописної школи.

   29 січня українська громадськість відзначає День пам’яті героїв Крут. 95 років тому молоді захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху. В честь цієї пам’ятної дати у Маневицькому краєзнавчому музеї відбувся захід, який був організований Людмилою Піддубною для учнів 8-Б класу школи №1 ім. А.Снітка.

   Напередодні Різдвяних свят у Маневицькому краєзнавчому музеї організатор екскурсій Людмила Піддубна провела майстер-клас з виготовлення свічок з медової вощини «З вогником у душі».

   У Маневицькому краєзнавчому музеї відбулося засідання круглого столу «Концепція музеєфікації Поліського моносхилу». Директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич ознайомив учасників круглого столу із основними проблемами, заради вирішення яких і зібралися науковці.

ТЕРМІНОВО!

Рятівні роботи по консервації, реставрації та музеєфікації пам’ятки підводної археології «Човна - довбанки» Маневицького краєзнавчого музею потрібно проводити

НЕГАЙНО!

   У Маневицькому районному краєзнавчому музеї проходить показ робіт майстрині художньої вишивки Ірини Стравінської.

   Директор Маневицького краєзнавчого музею П.М.Хомич поділився враженнями про участь у Четвертому Всеукраїнському музейному фестивалі „Музей і діти: дитячі програми, центри, музеї”, що проходив на базі Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І. Яворницького 15-21 вересня 2015 року.

   Науковців, краєзнавців, всіх небайдужих волинян, а особливо полісян, запрошують 1 жовтня до Маневицького краєзнавчого музею на засідання круглого столу «Подальшого збереження та консервування човна-довбанки, та шляхи подолання негативних проявів». Попередня програма додається.

   У Маневичах відбулася прес-конференція, присвячена унікальній знахідці човена-довбанки біля села Старосілля. На ній директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич розповів про цю подію та своє бачення майбутнього експонування човна у "Музеї одного експоната" селища.

   З річки Стир нещодавню знахідку – човен-довбанку, який прекрасно зберігся, бо ґрунти тут – торф’яні, що сприяє консервації дерева, дістав директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич, – повідомила Наталія Малімон у газеті „День”.

   Всіх небайдужих людей, патріотів Волині та Волинського Полісся директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич просить фінансової допомоги для підняття, а потім консервації та збереження в експозиції музею унікальної знахідки – човена-довбанки, який має велику наукову цінність.

   У Маневицькому краєзнавчому музеї вшанували пам’ять бійця добровольчого батальйону Азов Андрія Снітко – 18-річного юнака, який героїчно загинув у боях під Іловайськом, віддавши Україні найцінніше, що мав – своє життя.

     Цьогоріч у Костюхнівці працює спільна українсько-польська археологічна експедиція. Співробітники ДП «Волинські старожитності» та харцери «Центру діалогу «Костюхнівка» проводять роботи з ексгумації польських легіонерів. Усі артефакти, які виявлять у похованні, згідно із законодавством будуть передані у Маневицький краєзнавчий музей.

   Маневицький краєзнавчий музей відкрив свої двері для нового таланту Волинського Полісся – прекрасної майстрині-рукодільниці, жительки села В’язівне Любешівського району Бубало Майї Григорівни.

   У Маневицькому краєзнавчому музеї відбулася виховна година «Герої для нас як приклад», про земляків - військовослужбовців які віддали своє життя, заради майбутнього нашої країни, миру і життя прийдешніх поколінь.

   На початку липня 2015 року в Маневицькому краєзнавчому музеї відкрилася персональна виставка «В гармонії з природою» знаного майстра різьби по дереву, художника різьбяра із Кузнецовська Андрія Вінярського.

   Децентралізація за рахунок проведення реформ дозволить відродити українські села. Про це йшлося на семінарі «Розвиток сільських територій в умовах децентралізації та європейської інтеграції», що відбувся в Маневицькому краєзнавчому музеї.

   Нещодавно у Маневицькому краєзнавчому музеї відбулася творча зустріч з славною землячкою, талановитим поетом, журналістом, переможцем престижного міжнародного літературного конкурсу в Італії «Між словом і вічністю» Світланою Степанівною Костюк (Бусел).

   У Маневицькому краєзнавчому музеї 3 липня відбулася презентація нової поетичної збірки Світлани Костюк „Траєкторія самоспалення. Щоденникові записи у віршах”, у якій взяли участь учасники стажування наукових працівників України на базі Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки

   Напередодні Світлого Христового Воскресіння, в Маневицькому краєзнавчому музеї відбудеться відкриття виставки «Обереги – гармонія наших душ», на якій будуть представлені різноманітні обереги полісян.

   У Маневицькому краєзнавчому музеї вперше було проведено майстер-клас по виготовленню ляльки-мотанки з Русланою Чубай, та працівниками і членами клубу «Золотий вік» Маневицького територіального центру, а також були присутні учні місцевих шкіл.

   У конференц-залі Маневицького краєзнавчого музею відбулася презентація книжкової виставки з фондів музею «Віночок поліських поезій», на якій представлені поетичні збірки місцевих поетів, а також книги Андрія Івановича Бондарчука, які він як автор подарував музею.

   У Маневицькому краєзнавчому музеї відбулася презентація книги Андрія Бондарчука «Юхим Ярощук: людина, громадянин, державний діяч». У ній - спогади сучасників про Юхима Арсентійовича Ярощука, депутата Верховної Ради УРСР V-VIII скликань, голову Волинського облвиконкому в 1956-1972-х роках.

   У виставковому залі Маневицький краєзнавчий музею продовжується експонуватись виставка вишиваного портрета нині покійного Юрія Емануїловича Савки «Штрихи історії України у вишиваному портреті» та проводяться екскурсії по ній. Крім того в березні у музеї планується ряд цікавих заходів.

« 1 2 3 »