Головна » 2018 » December » 21 » Луцькі школярики розпочали новорічні свята з музейної лекції про святого Миколая «Луцького»
16:49
Луцькі школярики розпочали новорічні свята з музейної лекції про святого Миколая «Луцького»
Луцькі школярики розпочали новорічні свята з музейної лекції про святого Миколая «Луцького»

У Музеї історії Луцького братства діє постійний лекторій «Святий Миколай – покровитель Луцька», метою якого є знайомство з витоками міського символу на гербі Луцька. Лекція включає українську традицію пошанування святого Миколая, реконструкцію луцьких міських подій XIII століття, знайомство з геральдичним матеріалом. Цього разу сценарій лекції був адаптований для дітей молодших класів.

Казка з Луцька. Автор Наталя Гуркіна, художник Надя Горяїнова

Першими учасниками лекторію став 2-Г клас луцької ЗОШ № 20, – діти, які торік включились в інклюзивну форму навчання. Школярики прийшли зі своїм учителем Іриною Мирончук та батьками, які цікавляться історією Луцька. Похід очолила Наталія Гуркіна, луцька дитяча поетеса і громадська діячка.

Діти були підготовлені, тому що напередодні слухали «Казку про Миколая Луцького» від авторки Наталії Гуркіної. В музеї вони більше дізнались про роль святого у захисті рідного міста. За допомогою реконструкції познайомились, що означає град Лучеськ, і де знаходився ремісничий посад з першою духовною святинею луцьких міщан – Миколаївською церквою.

Побачили старовинне письмо – оригінальну сторінку з Літопису про спробу хана Куремси захопити Лучеськ у 1259 році, послухали фрагмент тексту давньоруською і адаптований переклад.

Великою атракцією для дітей стала підбірка сучасного відео про принцип роботи «пороків»- катапульт, у тому числі й іграшкових. Подивились також як виглядає святий Миколай в українському іконописі.

Звісно ж Миколай-Угодник підготував малим учням сюрприз. У музейній скриньці на кожного юного «спудея» чекало свідоцтво про курс пізнавального навчання в «братській школі».

Своє ім’я в документ діти вписували власноручно! Під час вручення свідоцтва до нього урочисто відтискувалась оригінальна печатка. Завершальний акт відбувався під гучні оплески дітей.

Олена Бірюліна,
лектор, завідувачка музею

Світлинами із заходу люб’язно поділився батьківський комітет класу

Категорія: Музей історії Луцького братства | Переглядів: 636 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.7/7
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]