Головна » 2013 » Лютий » 25 » „Лісова пісня” Лесі Українки в роботах Софії Караффи – Корбут”.
17:57
„Лісова пісня” Лесі Українки в роботах Софії Караффи – Корбут”.
„Лісова пісня” Лесі Українки в роботах Софії Караффи – Корбут”.
У Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки 25 лютого 2013 року відбулося відкриття виставки „Лісова пісня” Лесі Українки в роботах Софії Караффи – Корбут” з фондів Музею „Лісова пісня” урочища Нечимне.
Народилася Софія Караффа-Корбут 23 серпня 1924 року. Нарекли її трьома прекрасними іменами – Софія – Роксолана – Романа. У 4 роки Софія вже вміла читати, а ще раніше взяла до рук олівець. Вона малювала все, що потрапляло під руки, залишаючи в зошитах та альбомах фантастичних птахів та буйне цвітіння землі. Закінчила Софія Караффа-Корбут Львівський інститут прикладного і декоративного мистецтв.
Софія Караффа-Корбут віддала українській книзі 43 роки копіткої праці і стала ще за життя класиком художнього оформлення, вона проілюструвала 57 книжок українських авторів, що вийшли загальним тиражем близько 6 млн. примірників. Ніколи нічого не просила, ніколи не продавала своїх робіт – ні людям, ні музеям, тільки дарувала.
Від 1990 до кінця 1994 року тривала її праця над „Лісовою піснею” Лесі Українки. Книжка з ілюстраціями художниці вийшла до 130-річчя від народження письменниці, завдяки спонсорській підтримці таких відомих симпатиків національного книговидання, як Степан Давимука, Олександр Горошкевич та Любомир Буняк. Презентація видання відбулася 22 серпня 2001 року в Національному музеї Львова. Графіка до „Лісової пісні” стала для художниці життєвим утвердженням. Строгість, символізм елементів, гра світла і тіні тут поступається місцем лініям, які може виплести тільки любляча жіноча рука. „Лісову пісню” Софія Караффа-Корбут свідомо обрала за свій епілог у мистецтві рідного народу, на жертовник служіння якому поклала все своє життя.
29 листопада 1996 року Софії Караффи-Корбут не стало. Софію Петрівну поховали на сільському цвинтарі в селі Куткір Буського району на Львівщині. На чорному мармурі надмогильного пам’ятника зображена Мавка, яка тягне свої долоні вгору, до сонця.
Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 904 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]