Головна » Ковельський історичний музей

   На День міста Ковеля свій мистецький доробок представили ковельські художники – учасники творчого об'єднання “Підкова”. Їхнім подарунком до свята стало відкриття виставки “Ковельська палітра”. Роботи 15 авторів можна оглянути в одному із залів Ковельського історичного музею. Чимала їх частина присвячена саме рідному місту – краєвиди Ковеля, визначні місця, архітектура.

   З нагоди 70-ої річниці визволення Ковеля від  фашистського поневолення у Ковельському історичному музеї розгорнута тематична експозиція “Ковельщина у вогні: 1941-1945 рр.”, на якій представлені світлини, присвячені подіям Великої Вітчизняної війни.

   У виставковій залі Ковельського історичного музею відкрилась персональна виставка молодої ковельської художниці Оксани Цюп'яшук. Експозиція має назву “Барви моєї душі”, що красномовно свідчить про ставлення художниці до творчост. Живопис для неї — поезія, яку бачать.

   За ініціативи Степана Івахіва у місті залізничників відзначили День музеїв. Святкувати почали у Ковельському історичному музеї, а закінчилося дійство пішою ходою від вулиці Соборної, де знаходяться Свято-Воскресенський собор та Благовіщенська церква, до пам’ятника паровозу. Уся хода відбувалася під світло факелів.

   35 малярських робіт з багатого творчого доробку подружжя Романа та Надії Федин на запрошення обласного відділення Українського фонду культури представили у виставковій залі Ковельського історичного музею.

   Чимало цікавих експонатів зібрано в кімнаті-музеї, який діє в приміщенні міськрайонної організації Спілки ветеранів Афганістану. Про його роботу з військово-патріотичного виховання молоді розповіла у телевізійних новин Волинська ОДТРК:

   У Ковельському історичному музеї розгорнуто фотовиставку «Ковельщина у вогні. Хроніка 1941-1944 років», приурочену 69-ій річниці з Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Експозиція світлин про часи окупації та визволення Ковеля та Ковельського району створена за копіями матеріалів німецьких архівів, які стали доступними широкому загалу кілька років тому.

   У Ковельському історичному музеї розгорнуто виставку «Писанковий дивосвіт», що діятиме до кінця травня.

   Понад 80 картин і стільки ж своєрідних поглядів на сучасне мистецтво. З творчістю молодих волинських художників у ці дні можна ознайомитись в галереї мистецтв Ковельського історичного музею.

   В рамках відзначення 200-ліття з дня народження Тараса Шевченка у Ковельському історичному музеї експонується тематична виставка «Шляхами Тараса Шевченка». Відвідувачам музею пропонують оглянути цікаву добірку збірок творів поета, його портретів. Проте головний акцент експозиції – колекція «Кобзарів» різних років видання.
   В картинній галереї Ковельського історичного музею відкрилась персональна виставка запорізького художника Олександра Углова. Сам митець не лише презентував ковельчанам свій творчий доробок, а й провів майстер-клас для дітей художньої школи імені Андроника Лазарчука та Люблинецької школи-інтернату – ліцею.
   Наближається 200-річчя від дня народження видатного діяча української культури Тараса Шевченка. З нагоди ювілею у Ковельському історичному музеї 10 березня відкривається тематична виставка «Шляхами Тараса Шевченка», присвячена життю і творчості Кобзаря. На виставці буде представлено кілька розділів. Зокрема, у плакатному варіанті (27 плакатів) екскурсанти познайомляться із біографією Шевченка, становленням його як поета.
   У галереї мистецтв Ковельського історичного музею відкрито виставку графіки молодої художниці Альони Федік. Роботи ковельчанки, випускниці Львівської академії друкарства отримали відзнаки багатьох міжнародних виставок. Зокрема в Китаї, Польщі та Нідерландах. Відтепер їх по-належному зможуть оцінити й земляки художниці, яка робила свої перші кроки в мистецтві саме у Ковелі.
Барви „Зимового калейдоскопу” у Ковельському музеї (ВІДЕО).
   Експозицію творчих робіт юних художників, учасників традиційного конкурсу дитячого малюнка „Зимовий калейдоскоп”, у ці дні можна оглянути в галереї мистецтв Ковельського історичного музею. Виставка буде цікавою і для дорослих, адже дає можливість зосередитись на прекрасному.
   У Ковельському міському історичному музеї відкрита тематична виставка картин „Останні хризантеми” ковельської художниці Оксани Онищенко. В експозиції представлено десять художніх творів із зображенням квітів, виконаних олійними фарбами.
„Мандруючі святі” у Ковельському історичному музеї (ВІДЕО).
   „Мандруючі святі”. Таку назву має виставка ікон, яка експонується в ці дні в одному із залів Ковельського історичного музею. На виставці представлені 42 ікони, написані українськими та польськими художниками на міжнародних пленерах іконопису, що відбулись на Волині.
Ковельська мерія купить для музею картини Валентина Данилюка.
   Ковельська міська влада придбає для поповнення фондів художнього відділу історичного музею кілька картин знаного скульптора, члена національної спілки художників України Валентина Данилюка.
   Нещодавно на базі Ковельської міськрайонної організації музею-спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) спільно з працівниками Ковельського МРП КВІ, начальником служби у справах дітей виконавчого комітету Ковельської міської ради Вельмою Ж.В., начальником служби у справах дітей Ковельської РДА Ілюшиком С.Л. та працівниками кримінальної міліції у справах дітей міськвідділу внутрішніх справ проведена екскурсія для засуджених неповнолітніх, звільнених від відбування покарання з випробуванням.
   З нагоди 68-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років, 8 травня в музеї Слави ветеранів Афганістану, відбулася тематична зустріч «Урок мужності» для дітей, які перебувають на обліку в кримінальній міліції у справах дітей.
   Ліквідаторами аварії на Чорнобильській АЕС були 18 офіцерів та службовців самостійної державної пожежної частини №-4 по охороні міста Ковеля. П'ятеро з них вже відійшли у вічність. У тих, хто живий і проживає в Ковелі є традиція - щороку відвідувати кімнату-музей пожежної справи. Серед експонатів тут на почесному місці фото та документи епохи Чорнобиля.
Виставка фотографа Віктора Давидюка (ВІДЕО).
   У ці дні виставкова зала Ковельського історичного музею знайомить ковельчан з творчістю місцевого фотографа Віктора Давидюка. У своїй дебютній експозиції, яка має назву „Життя коротке, мистецтво нескінченне”, автор представив близько ста робіт, зроблених ним за 25 років захоплення мистецтвом фотографії.
   18 березня 2013 року виповнюється 80 років від дня народження А.М.Григоровського (1933–2000) – волинського краєзнавця, засновника та директора Уховецького народного краєзнавчого музею.
У Ковелі діє Музей воїнів інтернаціоналістів (відео).
   15 молодих ковельчан та жителів Ковельського району віддали найцінніше - своє життя на війні в Афганістані. Біля підніжжя меморіальної стели пам'яті загиблим воїнам-афганцям у Ковелі 15 лютого відслужили панахиду та вшанували їх пам'ять хвилиною мовчання. Чимало цікавих експонатів зібрано в кімнаті-музеї, який віднедавна діє в приміщенні міськрайонної організації Спілки ветеранів Афганістану.
У Ковельському музеї відкрилася персональна виставка Роберта Брагінського (ВІДЕО).
   У виставковій залі Ковельського історичного музею відкрилась персональна виставка картин закарпатського художника Роберта Брагінського. Вперше з його роботами ковельчани познайомились влітку під час благодійної виставки сучасних українських майстрів пензля. Нинішня експозиція дає можливість більш ширше дізнатися про творчість молодшого представника відомої не лише в Україні династії художників Брагінських.
У Ковелі відкрили музей афганців.
   Цікавою і пізнавальною у новоствореному музеї є експозиція, яка розповідає про роки війни в Афганістані. Один із стендів присвячений 15-ти молодим солдатам, мешканцям Ковеля та Ковельського району, які віддали свої життя, виконуючи військовий обов’язок у чужій країні. Є в музеї й бойові експонати.
У Ковельському музеї діє виставка гравюр Альони Федік.
   У Ковельському історичному музеї діє перша персональна виставка гравюр ковельчанки Альони Федік. Особливістю експонованих робіт є виконання їх в офортній техніці, що дозволяє отримувати відбитки з друкарських форм, виготовлених шляхом травлення металевої поверхні в азотній кислоті.
У Ковельському історичному музеї відкрито персональну виставку вишивальниці Ніни Габрилевич (ВІДЕО).
   Персональна виставка Ніни Габрилевич, розгорнута у ці дні в одній із зал Ковельського історичного музею – своєрідний творчий звіт майстрині перед тими, хто хоче більше дізнатися про символіку і кольористичні особливості української вишивки.
У Ковельському історичному музеї відкрито виставку до дня міста.
   Виставку творів живопису, скульптури та художнього ковальства „Мистецький Ковель” можна оглянути в одному із залів Ковельського історичного музею. Експозицію приурочили дню міста, який ковельчани відзначають 1 липня.
Міський голова Олег Кіндер привітав працівників ковельських музеїв з Міжнародним день музеїв.
    Щорічно в усьому світі 18 травня святкується Міжнародний день музеїв. Завдяки самовідданій творчій праці тих, хто присвятив своє життя розвитку музейної справи, дбайливо зберігається й примножується спадщина, поєднується минуле, сьогодення й майбутнє, виховується почуття прекрасного, повага до народних традицій і любов до національного мистецтва.
   Сьогодні у Ковелі діє 8 музеїв та музейних кімнат в організаціях та установах міста.
У Ковельському історичному музеї розгорнуто фотовиставку „Ковельщина у вогні. Хроніка 1941-1945 років”.
   Уже вдруге в Ковельському історичному музеї розгорнуто фотовиставку «Ковельщина у вогні. Хроніка 1941-1945 років», приурочену Дню Перемоги. Торік унікальні світлини ковельчани та гості нашого міста побачили вперше. Експозиція із трьохсот фотографій про часи окупації Ковеля та Ковельського району в роки Великої Вітчизняної війни створена за копіями матеріалів німецьких архівів, які
У музеї в селищі Голоби Ковельського району шанують пам’ять Героя Радянського Союзу, гвардії майора Чічіко Бенделіані.
     У Голобах ім’ям Героя Радянського Союзу, гвардії майора Чічіко Бенделіані названо одну з вулиць селища та районний будинок культури. У місцевій загальноосвітній школі діє історичний музей. В його експозиції чільне місце займають і матеріали про легендарного льотчика, який здійснив понад 400 бойових вильотів, особисто збив 12, а в групі – 20 ворожих літаків.
У Ковельському історичному музеї відкрилась художня виставка до свята весни.
   У Ковельському історичному музеї діє виставка робіт місцевих художників, на якій представлено 57 картин, що експонуються вперше. Свої роботи виставили 9 митців, семеро з них – жінки. Ініціатором проведення виставки, присвяченій жіночому святу – 8 березня, є ковельчанка Оксана Цюп´яшук. Як керівник гуртка «Чарівний пензлик» при Палаці учнівської молоді ім.І.Франка вона вже 14 років навчає дітей майстерності малювання.
« 1 2 3 4 5