Головна » 2017 » May » 30 » Конкурс до 70-річчя акції «Вісла» відбувся у Володимир-Волинському історичному музеї
14:42
Конкурс до 70-річчя акції «Вісла» відбувся у Володимир-Волинському історичному музеї
Конкурс до 70-річчя акції «Вісла» відбувся у Володимир-Волинському історичному музеї

У квітні нинішнього року минуло 70 років від часу проведення акції «Вісла» – трагічної сторінки в історії українського народу.

Ще в 1944 році відбулася депортація українців із Закерзоння – етнічних українських земель Холмщини, Лемківщини, Підляшшя, Надсяння (тепер територія Польщі), звідти було примусово переселено до УРСР майже півмільйона українців. Мета цього насильницького акту – створення однонаціональної держави у Польщі. В результаті з рідних сіл і містечок, здавна населених українцями (згадати хоча б Холм, де князь Данило Галицький зробив столицю Волинсько-Галицької держави), було виселено тисячі українських сімей з самобутньою мовою, культурою, звичаями, які втратили рідні оселі, церкви, могили пращурів. Проте станом на 1945 рік на цих землях залишалося до 200 тис. українців, які і стали жертвами сумнозвісної акції «Вісла» – по суті то була каральна операція із застосуванням військових підрозділів – у ході її на західні терени Польщі були переселені тисячі українських родин – усе це робилося з метою їх асиміляції і спольщення.

Звісно, сучасна Українська держава прагне жити в мирі з усіма сусідами, зокрема, і з Польщею, але пам'ять про важкі моменти спільної історії і вшанування жертв політичних репресій повинні бути святим обов'язком для наших народів. Саме з цією метою Володимир-Волинський історичний музей спільно з Володимир-Волинським міськрайонним товариством «Холмщина» (голова Юрій Грицюк) провів історико-краєзнавчий конкурс до 70-річчя акції «Вісла». На жаль, до участі в ньому відгукнулося зовсім мало молоді. Проте, хочемо подякувати учню 9 класу школи с.Зоря Володимир-Волинського району Роману Рекротюку і його вчителю історії Віктору Марцинюку за небайдужість до цієї історичної проблеми і участь в конкурсі. Від імені товариства «Холмщина» і колективу музею Роман нагороджений грамотою та книгою Олександра Палія «Історія України від княжої доби до Революції Гідності», а його вчитель подякою.

 

Сподіваємося, що молодь і надалі вивчатиме маловідомі факти з історії України, аби краще пізнавати своє коріння.

Богдан Янович,
науковий співробітник Володимир-Волинського історичного музею імені О.Дверницького

Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 679 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]