Головна » 2016 » February » 25 » Конференція «Леся Українка і родина Косачів в історії та культурі України та Волині» завершилася (ФОТО, ВІДЕО)
22:33
Конференція «Леся Українка і родина Косачів в історії та культурі України та Волині» завершилася (ФОТО, ВІДЕО)
Конференція «Леся Українка і родина Косачів в історії та культурі України та Волині» завершилася (ФОТО, ВІДЕО)

   25 лютого у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки другий день VІІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції «Леся Українка і родина Косачів в історії та культурі України та Волині» (програма тут) розпочався секційним засіданням.

   Стамбол Ігор, молодший науковий співробітник Інституту біографічних досліджень Національної бібліотеки України ім. В. Вернадського, здобувач кафедри історії України історичного факультету Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова виступив з доповіддю «Леся Українка в Одесі: внесок Г. Зленка в розвиток лесезнавства».

   Стасюк Людмила, директор Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки, заслужений працівник культури України розповіла про історію присвоєння імені Олени Пчілки бібліотеці, її фонд, заходи бібліотеки по вшануванню памʹяті письменниці.

   Яриніч Олег, студент IV курсу кафедри культурології і музеєзнавства Рівненського державного гуманітарного університету не тільки написав статтю «Леся Українка на поштових листівках і марках останнього десятиріччя (2005-2015 рр.)», а й показав зібрану колекцію, дещо передавши до Колодяжненського і Волинського краєзнавчого музеїв.

   Сахнюк Алла, екскурсовод Торчинського народного історичного музею ім. Г. О. Гуртового виголосила доповідь «Містечко Торчин у долі Лесі Українки».

   Загалом, слово отримав кожний з авторів наукового збірника «Леся Українка і родина Косачів в історії та культурі України та Волині».

   Об 11-й годині біля пам’ятника Лесі Українці відбувся мітинг, у якому взяли участь науковці Всеукраїнської науково-практичної конференції. Його відкрив Стас Войчик, учень з м. Камінь-Каширського, поезією Лесі Українки «Скрізь плач, і стогін, і ридання». Священик Колодяжненської Святомиколаївської церкви о. Іван Оринчак виступив із поетичним словом про Україну, українців, Лесю Українку, вічні категорії добра і зла. Він прочитав власні вірші «А ми говоримо про Лесю…» та «Не допускайте в душу зло…».

   Виступили поет з Ковеля Анатолій Семенюк, поетеса з Луцька Наталія Бугай з віршем «Вінок лукавства», дитина війни, ветеран праці, слухачка Університету III віку Олександра Балюк з віршем «Лесин край». Виступив на мітингу, а потім у актовій залі музею співав народний артист України, доцент, завідувач кафедри Інституту мистецтв Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Василь Чепелюк.

   Перед учасниками конференції і багаточисельними гостями музею виступили учні Луцької музичної школи № 1 ім. Ф. Шопена з програмою «Колодяжненські пісні» (з фольклорних записів Лесі Українки).

   У виставковій залі Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки була презентована виставка робіт-оригіналів української художниці Софії Караффи-Корбут «Лебедина пісня», придбаних Волинським краєзнавчим музеєм наприкінці 2015 року у друга художниці Василя Валька.

    

   Виставку відкрила завідувач музею Лесі Українки Віра Михалівна Комзюк, яка розповіла про життя і творчість художниці та історію придбання робіт.

   Ольга Бойко, завідувач Музею «Лісової пісні» в Нечимному, сектора Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки, філіалу Волинського краєзнавчого музею, с. Скулин Ковельського району прочитала звернення С. П. Караффи-Корбут до шанувальників своєї творчості «Шановні Милі – Друзі Ви мої», поєднала сюжет картин виставки з текстом «Лісової пісні» Лесі Українки.

   Учасники конференції також оглянули виставку «Лялька-мотанка Наталії Бугай» (Луцьк). Для них було проведено екскурсію літературним музеєм та меморіальними будинками.

   Проведені у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки заходи стали гідним внеском волинських музейників у пошанування Лесі Українки.

Джерело: Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки

Відео Волинської РДНТКУ:

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 867 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]