Головна » 2016 » July » 21 » Колодяжненський музей запрошує на відкриття виставки, присвяченої 150-річчю від дня народження Модеста Левицького
15:30
Колодяжненський музей запрошує на відкриття виставки, присвяченої 150-річчю від дня народження Модеста Левицького
Колодяжненський музей запрошує на відкриття виставки, присвяченої 150-річчю від дня народження Модеста Левицького

24 липня 2016 року о 12 год. у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відбудеться презентація виставки "Модест Пилипович Левицький (1866-1932) і Косачі", присвяченої 150-річчю від дня народження українського письменника, перекладача, лікаря, педагога, композитора, громадського діяча. Літературні псевдоніми – Макогоненко, М. Пилипович, Виборний.

1893 р. закінчив медичний факультет Київського університету святого Володимира, і лікарську працю розпочав у м. Ковелі, заприятелював із сім'єю П. А. Косача, лікував Лесю Українку і його родину.

Сім'я М. П. Левицького жила в с. Любитів, а дружина із сином деякий час у Колодяжному "у Кравчуків є дачниця, жінка доктора Левицького (М. П.) (порядні люди, молоді, подоляни). Пані ходить до нас обідати з хлопчиком 2-х літнім. Життям дачним вона задоволена" – писала Олена Пчілка Лесі 1 червня 1895 року із Колодяжного.

З 1896 до 1927 року жив в Україні – на Поділлі, Київщині, і за її межами – у Греції, у Тарнові і Закопане (Польща) і Подєбрадах (Чехія). З 1927 року повернувся на Волинь, отримав посаду вчителя Луцької української гімназії.

Виставка створена за матеріалами фондів Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки і Ковельської центральної районної бібліотеки (директор Г. М. Божик).

"Левицький – це совість у тілі мистецького слова, того слова, що в останнє пролунало тут між нами, на Волині".

Джерело: Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 765 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]