Головна » 2015 » February » 16 » Колектив Волинського краєзнавчого музею щиро сумує з приводу смерті майстра вишивки Ю.Е.Савки
17:46
Колектив Волинського краєзнавчого музею щиро сумує з приводу смерті майстра вишивки Ю.Е.Савки
Колектив Волинського краєзнавчого музею щиро сумує з приводу смерті майстра вишивки Ю.Е.Савки

   Обірвалася земна дорога майстра вишивки Юрія Емануїловича Савки. Колектив Волинського краєзнавчого музею щиро сумує з приводу цієї гіркої, непоправна втрата для Волині та її культури. Пішов з життя знаний в області та далеко за її межами майстер вишивки, який започаткував волинську школу вишиваного портрета, багато років плідно співпрацював з обласним краєзнавчим музеєм, проводив велику роботу з популяризації українського вишиваного мистецтва, історичних особистостей волинського краю та України.

    Разом з рідними і близькими розділяємо біль непоправної втрати і щиро сумуємо з приводу нашого спільного горя.

    Світла пам’ять про Юрія Емануїловича назавжди залишиться у наших серцях.

Довідково:

Юрій Емануїлович Савка – народився 7 жовтня 1934 р. у містечку Яблунів на Косівщині, закінчив Івано-Франківський інститут нафти і газу, багато років працював економістом і вийшов на пенсію 1994 р. у місті Луцьку.

Під впливом творчості доктора отця Дмитра Блажейовського з виходом на пенсію захопився вишиванням ікон. Це захоплення переросло у творчу працю над вишивальним портретом і стало сенсом його життя.

Творчі експерименти Юрій Емануїлович розпочинав з копіювання робіт Д. Блажейовського. Згодом звернувся до створення у техніці вишивання хрестиком портретів визначних особистостей історії та культури України. Його першими роботами у цьому напрямі стали портрети Тараса Шевченка, Лесі Українки, Олени Пчілки. Значний вплив на творчість Юрія Савки мало знайомство з видатною кримською вишивальницею Вірою Роїк. До 95-річного ювілею він подарував їй чудовий портрет, який експонувався на численних виставках. Знаковою подією у творчості майстра стала робота над портретом Папи Римського Іоанна - Павла II, який був вручений понтифіку під час його візиту до України.

Роботи Юрія Савки – це осягнення історії країни через вишитий портрет, вибір персонажів, які зіграли значну роль у формуванні духовної єдності українського народу. Предмет його роздумів і натхненної творчості – сповнене болісних пошуків істини життя художників, поетів, політиків, серед яких портрети Тараса Шевченка, Лесі Українки, Олени Пчілки, Івана Богуна, Віри Роїк, Івана Франка, Дмитра Блажейовського, В’ячеслава Чорновола, Валентини Михальської, князя Данила Галицького та інших.

Особливо вдалим виявився портрет Тараса Шевченка, виконаний за архівним фотознімком Деньєра в кожусі і папасі. Цікавим доробком майстра є графічна інтерпретація живописного портрету Іллі Репіна.

Серед інших історичних постатей найбільш вдалим вважає автор образ народного героя Івана Богуна, супроводжений пророчими рядками: “Пошли нам, Боже, нині Богунів...”

Цілу низку портретів героїв визвольних змагань створив Юрій Савка до 65-річчя утворення УПА: Романа Шухевича, Ніла Хасевича, Степана Бандери. Надзвичайно виразні, графічні портрети Василя Симоненка та В‘ячеслава Чорновола. Роботи відзначені незаперечним смаком у вишуканому підборі кольорів, стримана гама яких нагадує старовинні світлини.

У 2007 р. Юрій Савка став першим лауреатом обласної премії імені Дмитра Блажейовського, заснованої Товариством охорони пам’ятників.

Близько п’ятдесяти образів історичних постатей минулого і сьогодення об‘єднані автором в цілісну колекцію під назвою “Штрихи історії України у вишиваному портреті”. Експозиція творів Юрія Савки мала безліч презентацій в Україні та зарубіжжі.

 

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 840 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]