Головна » 2015 » March » 22 » Інтелектуальна українізація – під таким гаслом в Музеї історії Луцького братства провів зустріч з волинянами львівський поет Юрій Руф
20:43
Інтелектуальна українізація – під таким гаслом в Музеї історії Луцького братства провів зустріч з волинянами львівський поет Юрій Руф
Інтелектуальна українізація – під таким гаслом в Музеї історії Луцького братства провів зустріч з волинянами львівський поет Юрій Руф

   Двогодинним поетичним штурмом зарядив музейних гостей Юрій Руф, кандидат технічних наук зі Львова, який не вважає себе професійним літератором. Його поетичні твори проте вражали осмисленою енергією, а манера декламування не залишила й тіні сумніву в його рідкісному таланті. «Не в чужій стороні, а в своєму краю ти обрав шлях солдата, на захист народу. Міць твого кулака – це держави свобода», або – «Спини окупанта! Врятуй державу! Тільки на власні сили надійся. Викинь отруту в обгортці яскравій. Не вір, не проси, сумнівайся, не бійся!», рівно як «Без мови в нас не буде України, а разом з нею й ти загинеш в небутті!» і «Народ, який міняє гірших на ледь кращих, не заслуговує свобідним бути» – це лише вибрані рядки з поезій Руфа, засновника та координатора українського літературно-дискусійного проекту «Дух нації».

   Накал поетичних творів з презентованих під час зустрічі книг львівського друку – «Час революції» (2014) та «Відлуння свинцевих громовиць» (2015; в співпраці з однодумцями) відразу сприйняла наймолодша за віком аудиторія. Посеред віршування без усякої позірності поетові ставились питання, що на його думку корисного може зробити для будівництва держави молодь? Власне для такого спілкування Руф зі своїми друзями впродовж останнього часу майже щотижня проводить зустрічі в різних куточках воюючої за державність України.

   Підтримали такий формат розмови і старші та більш досвічені слухачі. Брали слово й дискутували – знаний волинський політик, письменник і публіцист Андрій Бондарчук, історик Мар’яна Миць, боєць батальону «Світязь» і луцький братчик Сергій Зиза.

   З окремим словом виступив очільник волинської організації «Правий сектор» Сергій Дружинович, який разом з побратимами прибув на зустріч з Ковеля. Він вказав на нагальну необхідність таких зустрічей у значно ширшому колі, зокрема у віддалених від міських центрів куточках Волині. Загалом всі учасники погодились, що не лише на Волині чекають патріотів, і що патріотами у складний для держави час має стати кожен.

   Програма патріотичного виховання молоді, яка так запізніло, тільки тепер, стала об’єктом інтересу владних структур, вже працює в проекті націоналістичної поезії Юрія Руфа. Він закликає покладатись на власні сили та підтримку співвітчизників, розвиватись духовно та професійно – лише така стратегія дозволить побудувати справді українську Україну. Відтепер з його думками, втіленими у чеканні поетичні рядки, можна познайомитись в бібліотеці Волинського краєзнавчого музею. А додому Юрій повіз книги від волинських авторів.

   Попередньо анонсована недільна зустріч з Поетом відбулася в рамках нашої власної музейної ініціативи – культурно-просвітницького проекту «Музей – громаді», який сповідує суголосну мету і розрахований на обмін думками з нагальних історичних питань.

Олена Бірюліна,

завідувач Музею історії Луцького братства

Фото Леоніда Максимова

Категорія: Музей історії Луцького братства | Переглядів: 823 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.5/8
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]