Головна » 2014 » Лютий » 24 » До дня народження Лесі Українки у Волинському краєзнавчому музеї відбувся історико-літературний вечір (ВІДЕО).
23:10
До дня народження Лесі Українки у Волинському краєзнавчому музеї відбувся історико-літературний вечір (ВІДЕО).
До дня народження Лесі Українки у Волинському краєзнавчому музеї відбувся історико-літературний вечір (ВІДЕО).
24 лютого у Волинському краєзнавчому музеї відбувся історико-літературний вечір «Ой у Луцьку, славнім місті…» до дня народження Лесі Українки та 135-ї річниці з часу першого приїзду родини Косачів у місто Луцьк (1879-1882 рр.).



Вперше сім'я Косачів приїхала до Луцька весною 1879 року у зв’язку з переводом батька на посаду голови з’їзду мирових посередників. У Луцьку бере початок літературна діяльність Лесі Українки. Вражена звісткою про арешт і заслання тітки Олени Антонівни Косач-Тесленко тут вона пише свій перший вірш «Надія». Саме у Луцьку Леся почала навчатися грі на фортепіано, якому згодом присвятила вірш «До мого фортепіано».
У конференц-залі музею розгорнуто фотодокументальну виставку, на якій представлені герб родини Косачів; фото членів сім'ї; будинку, в якому проживали Косачі; поштівки із зображенням м. Луцька того періоду; вишиті рушники, зібрані в с.Чекна (Дубенщина), куди Олена Пчілка возила дітей (Михайла, Лесю й Ольгу), щоб вони почули веснянки і побачили, як їх виконують на Великдень); Акт прийняття пам’ятника Лесі Українки в м.Луцьку від 18 серпня 1977 року та ін.



З матеріалами виставки присутніх студентів Волинського технікуму національного університету харчових технологій та учнів Луцької музичної школи №1 імені Фридерика Шопена ознайомила провідний науковий співробітник відділу науково-освітньої роботи Волинського краєзнавчого музею Лариса Василівна Гриб.





З розповіддю про Лесю Українку виступила Ніна Олексіївна Патрай – викладач суспільних дисциплін, завідувач Музею жертв тоталітарних режимів.



Поезії Лесі Українки прочитали учні Волинського технікуму національного університету харчових технологій: Мар'яна Бекмірзаєва, Діана Томащук, Ірина Смідюк, Світлана Вовк. Гуртківці Центру туризму, спорту та екскурсій: Катя Михайлюк прочитала вірш «Надія» (в образі малої Лесі) а Дарина Зубчук виконала пісню «До мого фортепіано» (на власну музику).








 
Фото Л.Максимова
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 853 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]