Головна » 2019 » September » 6 » До 75-их роковин початку депортації українців із Польщі у 1944-1951 роках
13:47
До 75-их роковин початку депортації українців із Польщі у 1944-1951 роках
До 75-их роковин початку депортації українців із Польщі у 1944-1951 роках

5 вересня у Волинському краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Холмщина. Зберегти від забуття», присвяченої 75-тим роковинам початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944–1951 роках.

На виставці представлені матеріали з фондів Волинського краєзнавчого музею та особистих фотодокументальних архівів родин, що були депортовані з території Польщі до УРСР. Зокрема, особистий архів родини Надії Горлицької, яка зберігала найбільшу святиню православної церкви – чудотворну ікону Холмської Божої Матері (ХІ ст.), а також матеріали, присвячені українському культурному діячеві, історику церкви Митрополиту Іларіону (Івану Огієнку).

Ряд експонатів виставки висвітлює події, пов’язані з ходом операції «Вісла», та містить етнографічні матеріали, що належали родинам переселенців.

На відкритті виставки були присутні: представниця Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук, яка розповіла про хід депортацій та умови, в яких вони проходили. Також до гостей заходу звернулася голова ветеранського товариства «Холмщина» Бачинська Ніна Іванівна та Климчук (Гурська) Ніна Семенівна, які поділилися своїми спогадами про трагічні часи депортації.

Відвідувачі виставки мали можливість ознайомитися із діяльністю Обласного ветеранського громадсько-культурного товариства «Холмщина», яке активно діє на Волині.

Фото Л. Максимова

Відео UA: Волинь:

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 388 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]