Головна » 2017 » May » 31 » До 400-літнього ювілею Луцького братства місто відремонтує частину братського монастиря – пам’ятки архітектури національного значення
10:19
До 400-літнього ювілею Луцького братства місто відремонтує частину братського монастиря – пам’ятки архітектури національного значення
До 400-літнього ювілею Луцького братства місто відремонтує частину братського монастиря – пам’ятки архітектури національного значення

400 років тому, в період української бездержавності, волинська світська еліта створила своє національне об’єднання – Луцьке Хрестовоздвиженське братство. Для місця зборів і юридичної адреси обрали столичний Луцьк, де за спільнокошт викупили міську землю площею 1,3 га і збудували тут свою «цитадель». З того часу до наших днів зберігся братський архітектурний ансамбль мурованих споруд XVII – XVIII ст. – Хрестовоздвиженська церква і братський монастир. Монастир, що тепер розташований на вулиці Йова Кондзелевича, 5, розглядався в ті далекі часи центральним «офісом» братства. Саме сюди на законодавчі збори приїздила православно орієнтована шляхта з усієї Великої Волині, а братське духовенство та міщани Луцька опікувались справами на місці.

З нагоди унікального ювілею Волинський краєзнавчий музей і його відділ – Музей історії Луцького братства, який розміщений в приміщенні історичного братського монастиря, готуються проводити Міжнародну наукову конференцію «Луцьке Хрестовоздвиженське братство – інституційний розвиток та місце в суспільному русі України та Білорусі», на яку запрошені вітчизняні та зарубіжні фахівці. Надіємось, що планований тепер Луцькою міською радою ремонт частини монастирського фасаду біля братського музею кладе початок її ж намірам довести справу до кінця і тим підняти конкурентоздатність пам’ятки у недалекому майбутньому.

Як повідомив інформаційний портал «ВОЛИНЬinfo»:

На капітальний ремонт архітектурної пам’ятки місцевого значення будівлі, розташованої за адресою вулиця Йова Кондзелевича, 5 потрібно 7 мільйонів гривень. Однак у міському бюджеті таких коштів немає, отож, планують виділити лише 100 тисяч гривень на косметичний ремонт лише входу у Музей історії Луцького братства.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міської ради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів 24 травня.

Як розповів директор департаменту ЖКГ Юрій Крась, на капітальний ремонт потрібно 7 мільйонів гривень. На 100 тисяч, які виділяють із міського бюджету зможуть просто освіжити частину будівлі, де розміщений Музей історії Луцького братства.

Нагадаємо, під час квітневої сесії Луцькради депутат Наталія Бунда наголошувала, що якщо будівлю цього року не відремонтувати, то є всі шанси взагалі втратити пам’ятку 17 століття.

Повідомила Олена Бірюліна,
завідувач Музею історії Луцького братства

Категорія: Музей історії Луцького братства | Переглядів: 680 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.2/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]