Головна » 2016 » January » 26 » ДЕПУТАТИ ПРОАНАЛІЗУВАЛИ ВИДАТКИ ПРОЕКТУ ОБЛАСНОГО БЮДЖЕТУ НА КУЛЬТУРУ ТА ЗАСЛУХАЛИ КЕРІВНИКІВ ГАЛУЗЕВИХ СТРУКТУР
14:08
ДЕПУТАТИ ПРОАНАЛІЗУВАЛИ ВИДАТКИ ПРОЕКТУ ОБЛАСНОГО БЮДЖЕТУ НА КУЛЬТУРУ ТА ЗАСЛУХАЛИ КЕРІВНИКІВ ГАЛУЗЕВИХ СТРУКТУР
ДЕПУТАТИ ПРОАНАЛІЗУВАЛИ ВИДАТКИ ПРОЕКТУ ОБЛАСНОГО БЮДЖЕТУ НА КУЛЬТУРУ ТА ЗАСЛУХАЛИ КЕРІВНИКІВ ГАЛУЗЕВИХ СТРУКТУР

Постійна комісія з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму Волинської обласної ради почала розглядати проект обласного бюджету на 2016 рік. На засіданні 25 січня проаналізували видатки на галузь культури. Такий детальний розгляд проекту обласного бюджету є новацією нинішнього скликання, запровадженою головою обласної ради Ігорем Палицею. На переконання очільника представницької влади в області, напередодні прийняття бюджетного рішення потрібно почути кожного розпорядника коштів, щоб якомога ефективніше провести розподіл видатків.

На зустріч з профільною комісією запросили 13 керівників підприємств, установ та організацій галузі культури, які є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

Попередньо перед депутатами виступив директор департаменту фінансів ОДА Ігор Никитюк. Він розповів про особливості доходів обласного бюджету, зазначив, що в проекті, який наразі розглядається, здебільшого йдеться тільки про захищені статті, а капітальні видатки будуть розприділені при затвердженні бюджету розвитку, в тому числі, й при розподілі вільних залишків обласного бюджету, які очікуються в сумі майже 67 млн грн. Начальник управління культури ОДА Валерій Дмитрук каже, що капітальні видатки в галузі потрібні на підтримку матеріально-технічної бази більшості установ.

Потому відбулося спілкування з керівниками закладів. Першими про ситуацію в своєму господарстві розповідали керівники бібліотек. Проблемою номер один для них є збільшення видатків на поповнення бібліотечних фондів та передплату періодичних видань. В цьому році планується в проекті обласного бюджету 170 тис. грн на ці цілі, але, судячи з інформації керівників біблотек, ця сума не є достатньою. Директор обласної бібліотеки для юнацтва Алла Єфремова зазначила, що в минулому році бюджетних видатків на поповнення бібліотечного фонду вистачило тільки на 30%, а решту книг придбали за рахунок надання платних послуг та іншої діяльності. 10 тис.грн. в минулому році установа отримала від благодійного фонду голови обласної ради Ігоря Палиці "Новий Луцьк".

На дефіцит коштів для поповнення бібліотечного фонду нарікає й директор обласної бібліотеки для дітей Наталія Граніч. Вона каже, що запропоновані видатки не дозволять зробити передплати періодичних видань. Директор Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки Людмила Стасюк, окрім біліотечного фонду, говорить про потребу на видатки для звершення благоустрою навколишньої території біля бібіліотеки.

Тим часом, значно більших капітальних видатків очікує директор Волинського обласного краєзнавчого музею Анатолій Силюк. Він керує структурою, яка має свої експозиції в 11 різних відділеннях, а, відповідно, й приміщеннях, утримання яких має свою специфіку. У скарбницях та в експозиції музею є 155 тисяч експонатів Музейного фонду України. Серед нагальних проблем називає потребу в ремонті музею Липинського в Затурцях Локачинського району та обласного музею на вул. Шопена в Луцьку. На переконання директора, час і подбати про оновлену експозицію обласного краєзнавчого музею, яка востаннє формувалася у радянському 1983 році. З тих пір вносилися корективи, які диктували нові історичні епохи, але кардинальних змін так і не відбулося, бо на це не виділялися кошти. В свою чергу, директор запевняє, що музейники дбають про оптимізацію витрат та розширення платних послуг.

Заступник голови комісії Юрій Поліщук запитав, чи не можна зекономити на видатках на енергоносії, перевівши котельні музеїв на альтернативні газу види палива. У відповідь Анатолій Силюк розповів, що центральне приміщення музею, Музей волинської ікони та Художній музей в замку власних котелень не мають, а отримують послугу централізованого теплопостачання. "У музеї-садибі Лесі Україники в Колодяжному спочатку палили вугіллям, продовжує Анатолій Силюк. – Всі приміщення музею потребували частих поточних ремонтів, бо були "чорні" від копоті". Секретар комісії Ірина Констанкевич звернула увагу керівника музею на актуальність залучення позабюджетних коштів, в тому числі, і за рахунок міжнародної технічної допомоги. Анатолій Силюк відповів, що робота в цьому напрямку ведеться.

Свої пропозиції для депутатів озвучили й керівники театрів. Директор Волинського академічного обласного театру ляльок Данило Поштарук просить в обласної ради виділити останній транш на завершення ремонту театру в сумі 920 тис. грн. "Це – старовинна будівля, яку потрібно зберегти для нащадків", – вболіває Данило Андрійович. Він розповів, що в театрі заробляють до півмільйона власних коштів, але їх вистачає лише на утримання закладу. Видатки на заробітну плату персоналу закладаються в обласному бюджеті. Член бюджетної комісії Ірина Вахович запитала пана Поштарука, чи не можна було збільшити доходи театру від продажу ляльок. З його слів, така діяльність не передбачена статутом і потребує збільшення штату.

Директор Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка Анатолій Глива говорив про потребу в 1млн 120 тис грн капітальних видатків на ремонт даху. Театр потребує коштів на розширення гаража для автобуса, який був нещодавно придбаний за гроші обласного бюджету. Потрібні видатки й на нові куліси для сцени. "Їх шиють з особливого оксамиту, який продається тільки в Чехії, тому й ціна, відповідно, висока, – каже Анатолій Глива. Нам також потрібно замінити лампи в прожекторах. Вартінсть однієї – 3,5 тис. грн." Власних коштів в сумі 1,5 млн грн. щороку театру також не вистачає, аби вирішити всі проблеми. Секретар комісії Ірина Констанкевич поцікавилася, чи не можна було б збільшити доходи за рахунок гастрольної діяльності. Анатолій Глива відповів, що гастролі – не дешеве задоволення. Хоча актори виїздили зі своїми виставами не тільки в області, а й до Львова та Києва, де отримували схвальні відгуки критиків та глядачів.

Директор Волинського державного училища культури і мистецтв імені І.Ф.Стравінського Василь Панасюк говорив про потребу у видатках на капітальний ремонт корпусу училища, яке в радянські роки будувалорся так званим господарським способом, тобто із застосуванням студентської робочої сили. Сьогодні неякісне будівництво відгукується проблемами.

Ремонту потребують і обласні комунальні книгарні "Планета" та "Освіта". На комісії говорили й про можливості об'єднання цих двох тогівельних книжкових закладів в один з метою кращого ефекту від діяльності. Директор "Планети"Катерина Кузь відразу ж запропонувала й назву для оновленої та модернізрваної книгарні – "Книжковий світ Волині".

Величезною проблемою для всієї культури області є відсутність фахового концертного залу. Чи не найбільше проблемою переймається директор обласної філармонії Сергій Єфіменко. Крім того, він говорив про потребу у підтримці гастрольної діяльності відомих творчих колективів. 

Чимало запитань в членів комісії виявилося до директора Музею історії сільського господарства Волиніс-кансену Олександра Середюка. Вочевидь, це зумовлено тим, що музей-скансен щороку отримує понад 500 тис. грн. дотації з обласного бюджету на своє утримання. Депутати хочуть розібратися з можливостями доходів цього колоритного закладу, а тому планують провести на його базі виїзне засідання. Пан Середюк натякнув, що сприймає таке рішення як прояв недовіри. "Ми не вважаємо вас поганим керівником, а просто хочемо розібратися, на скільки ефективно ви використовуєте потенціал очолюваного вами закладу, – звернувся до директора голова постійної комісії Петро Савчук. – Я особисто поважаю вас, як патріота, як українця, як автора патріотичних книжок. Але об'єкт, який ви очолюєте, цікавий в плані комерційної діяльності. В Європі аналогічні заклади працюють прибутково та успішно".
Загалом члени комісії подякували керівникам комунальних закладів за роботу. Дали зрозуміти, що не збираються приймати несправедливих кадрових рішень. 

Комісія взяла до відома інформацію усіх керівників. Облдержадміністрації рекомендовано при розподілі бюджету розвитку максимально врахувати потребу у видатках, про які говорили представники галузі культури.

Крім цього, з ініціативи голови комісії Петра Савчука управлінню культури ОДА рекомендовано підготувати проект програми розвитку інфраструктури культури області.

Джерело: Волинська обласна рада

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 822 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]