Головна » Архів матеріалів
У Луцьку ніяк не почнуть реконструкцію Художнього музею.
   Початок реконструкції Художнього музею у Луцьку затягується: чиновники пояснюють затримку необхідністю провести тендер на визначення підрядника, який виконуватиме реставраційно-ремонтні роботи.
У Литві відбулося відкриття виставки історичних портретів із музеїв Львова та Луцька.
   У Вільнюській картинній галереї (Литва) відбулося відкриття виставки портретів вельмож та діячів Великого литовського князівства. Виставка складається із експонатів Львівської національної галереї мистецтв, Львівського історичного музею та Волинського краєзнавчого музею.
Відбулася екскурсія молодих гірників у Нововолинський історичний музей.
   З ініціативи генерального директора ДП „Волиньвугілля” Анатолія Заболотнього та відділу з питань внутрішньої політики, взаємодії із ЗМІ та зв’язків з громадськістю міськвиконкому відбулась тематична екскурсія для молодих гірників у Нововолинському міському історичному музеї. Його директор Надія Войтюк розповіла про історію волинської землі, на якій виріс шахтарський Нововолинськ.
У Ковельському історичному музеї відкрито виставку до дня міста.
   Виставку творів живопису, скульптури та художнього ковальства „Мистецький Ковель” можна оглянути в одному із залів Ковельського історичного музею. Експозицію приурочили дню міста, який ковельчани відзначають 1 липня.
Дитяча сімейна академія у Волинському краєзнавчому музеї.
   До Волинського краєзнавчого музею завітали представники громадської організації „Сімейна академія Плай” разом зі своїми вихованцями – дітками 3-6 років. Для них наукові працівники підготували програму ознайомлення з музеєм відповідно до їх вікової групи.
Завідувач Колодяжненського музею Лесі Українки Віра Комзюк взяла участь у літературному вечорі „Колодяжне у житті Олени Пчілки”.
   З нагоди 163 річниці від дня народження відомої української письменниці, публіцистки та громадської діячки Олени Пчілки у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки відбувся літературний вечір „Колодяжне у житті Олени Пчілки”. У ньому взяли участь члени Національної спілки письменників України Йосип Струцюк, Іван Чернецький, Андрій Бондарчук. Про значення Колодяжного в житті Олени Пчілки та її родини розповіла Віра Комзюк – завідувач Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки.
Любомльський краєзнавчий музей відвідали архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій та митрополит Луцький і Волинський Ніфонт.
   Любомльський краєзнавчий музей відвідали архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій та митрополит Луцький і Волинський Ніфонт, які подарували богослужбові книги та оглянули експозицію.
   Депутати Луцької міської ради підтримали запит своєї колеги Наталії Бунди із фракції ВО „Батьківщина” щодо ймовірної появи в обласному центрі Волині нового музею. Про це йшлося сьогодні під час засідання 27-ої сесії Луцької міської ради.
У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку до Дня Конституції України.
   У Волинському краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки „Оберіг нашої державності: з історії конституційного процесу в Україні”. Виставка створена на основі матеріалів обласного краєзнавчого музею. На ній представлені оригінали документів, починаючи з 1918 року та закінчуючи сьогоденням. Виставка приурочена відзначенню 16-ї річниці Конституції України. Метою її є поширення знань про історію законодавчої діяльності в Україні та виховання у громадян поваги до державних символів.
Підземелля у Луцькому історико-культурному заповіднику – у ТОП-5 наймістичніших в Україні.
    Підземний комплекс під луцьким костелом Петра і Павла очолив п’ятірку найзагадковіших підземель України. Рейтинг оприлюднив сайт проекту ILoveUkraine.
   Часом підземелля можуть розповісти про місто більше, ніж наземна архітектура. Стокілометрові лабіринти, предмети побуту, написи на стінах – ось далеко не повний перелік того, що можна побачити під час екскурсії підземеллям.
Науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею розповіла історію Луцької тюрми та її в'язнів.
    Чергова екскурсія в межах проекту «Екскурсоводи у відпустці» була присвячена темі Луцької тюрми і її в’язнів, пам’ять яких волиняни вшановують 23 червня.
   Розпочалася екскурсія традиційно о 18 годині, але не у сквері «Зоряний», а в обласному краєзнавчому музеї.
   Провела захід Марія Філонюк – науковий співробітник цієї установи, правнучка українського шевченкознавця, учасника національно-визвольного руху і політв'язня Миколи Куделі.
Директор Корпусу Миру США ОГЛЯНУВ ЕКСПОЗИЦІЮ ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОГО МУЗЕЮ.
   Директор Корпусу Миру США Даг Тешнер побував у місті Володимирі-Волинському. Мета перебування – ознайомитися з результатами роботи волонтера Корпусу Миру Джені Лорін котра працює у НВК „ЗОШ 1-111 ст. № 3 – ліцей”.
На Волині почалися „Дні музею” в дитячих таборах літнього відпочинку.
   З метою популяризації музейної спадщини України, виховання у дітей та підлітків національних світоглядних позицій, поглядів і переконань на основі історико-культурної спадщини українського народу, його звичаїв і традицій та залучення учнівської молоді до збереження культурного надбання, Волинським краєзнавчим музеєм розпочато проведення циклів заходів у дитячих таборах літнього відпочинку.
Прапор воїна підрозділу Квантунської армії передано з Торчинського музею народу Японії.
   Прапор воїна підрозділу Квантунської армії передано народу Японії. Це сталось під час зустрічі голови облдержадміністрації Бориса Клімчука з Надзвичайним та Повноважним Послом Японії в Україні Тоічі Саката.
   Борис Клімчук розповів високоповажному гостю історію цього бойового стяга та передав Японському народу. «Це – ваша історична пам'ять. Цей прапор має бути у вашій країні. Нехай він буде приємним спогадом про Волинь. Ми шануємо свою історії, але й шануємо історію інших країн», - наголосив він.
Інформаційний лист Міжнародного керамологічного симпозіуму „Декор глиняних виробів: історія, технологія, функції”.
   Основна проблематика: історіографія // персоналії дослідників // методологія // сучасні проблеми дослідження // дефініції // наукові школи // концепції інтерпритації декору // історія виникнення й поширення // традиції й новації в сучасному декорі // особливості декорування теракоти, майоліки, кам’янкових виробів, фарфору й фаянсу // функції декору // технологічні особливості нанесення // інструменти для декорування // елементи й композиції орнаментів // семантика зображень // особливості декорування кераміки в різні історичні періоди, окремих археологічних культурах, країнах, осередках виробництва // регіональні, етнічні особливості // виокремлення й опис індивідуального стилю майстрів // проблема атрибутування декору.
   В м.Устилузі відбувся ІХ музичний фестиваль „Стравінський та Україна”, який традиційно проходить у день народження композитора. З концертною програмою виступили хористи обласного училища культури та мистецтв, яке носить ім’я великого композитора, музиканти та вокалісти, в тому числі академічного камерного оркестру „Кантабіле” Волинської обласної філармонії.
Ляльки-мотанки зустріли „Ніч у Луцькому замку”.
   Художній музей м. Луцька знову взяв участь у проведенні міжнародної акції «Ніч у Луцькому замку». Велика кількість глядачів мала змогу оглянути виставкові експозиції.
    У луцькому замку Любарта відбулося арт-шоу «Ніч у Луцькому замку». Дійство, яке проходить у Луцьку шостий раз поспіть, цьогоріч зібрало біля двох тисяч глядачів.
Просвітянські гостини у Музеї Липинського в Затурцях.
   Із новою життєстверджуючою силою забило просвітницьке „Джерело” Музею В’ячеслава Липинського у Затурцях Локачинського району. Як в ті давні часи, коли родина Липинських дбала про престиж своєї рідної землі, так і нині село не минають подорожні, відомі люди краю, України та зарубіжжя. На запрошення гостинних господарів Віталія Кушніра та Наталії Гатальської тут частими гостями є актори, музиканти, поети, художники, про що засвідчує книга відгуків.
У Володимир-Волинському історичному музеї відкрито виставку вишиваних рушників Галини та Світлани Махонюк „Нев’янучий сад”.
   У виставковій залі Володимир-Волинського історичного музею відкрито виставку рушників „Нев’янучий сад” членів Національної спілки майстрів народного мистецтва України  Галини і Світлани Махонюк з села Овадне, на якій представлено сімдесят творчих робіт сестер.
   Нове сучасне видання Путівника по фондах Державного архіву Волинської області - повноцінне джерело про архівні документи волинського краю. Воно продовжило інформування широкого загалу про документальну базу державного архіву Волині. Цей довідник стане доброю підмогою дослідникам, науковцям, історикам, архівістам, працівникам музеїв, бібліотек, краєзнавцям, студентській та учнівській молоді в архівних пошуках, наукових дослідженнях, вивченні історії рідного краю.
У Волинському краєзнавчому музеї презнтовано виставку до 130-річчя від дня народження Ігоря Стравінського.
   До ювілею видатного композитора сучасності Ігоря Федоровича Стравінського (1882–1971), у Волинському краєзнавчому музеї презентована стаціонарна виставка „З поверненням, Маестро!” (до 130-річчя від дня народження Ігоря Стравінського та 75-річчя Ігоря Блажкова). Виставкова експозиція виконана у авторській редакції кандидата історичних наук Олени Огнєвої із фондів обласного краєзнавчого музею, Устилузького меморіального музею Ігоря Стравінського та приватних збірок. Виставка знайомить з історичним Устилугом і Устилугом часів Ігоря Стравінського.
    У володимирський період свого життя Арсен Річинський співпрацював з такими визначними особистостями, як архімандрит  Полікарп (Петро Сікорський), композитор, публіцист і політик  Михайло Тележинський, історик і археолог Олександр Цинкаловський,  публіцист і політик Дмитро Донцов. 
   На жаль, ім’я Арсена Річинського й далі залишається маловідомим в Україні, що вкрай несправедливо, адже це був висококваліфікований лікар-спеціаліст й водночас філософ, релігієзнавець, культуролог, мистецтвознавець, церковний композитор, фольклорист.
У Колодяжненському музеї Лесі Українки експонується флористична виставка Галини Боратинець.
    Квіти – то давня любов Галини Максимівни Боратинець. Перші роботи із засушеного матеріалу виконувала на кольоровому папері. Згодом перейшла думка взяти природне тло, замкнути простір рамкою.
   У своїх роботах майстриня поєднує квіти і пелюстки – різні за формою, структурою, кольором, строками цвітіння. Рослини для роботи бере з саду, поля, лугу, квітника.
15 червня стартує проект „Екскурсоводи у відпустці” – відомі лучани розкажуть туристам про місто.
   Починаючи із 15 червня кожної п’ятниці о 18 годині зі скверу «Зоряний» (вул. Лесі Українки, 24) розпочинатимуться тематичні безкоштовні екскурсії за участі відомих людей міста. Серед почесних екскурсоводів – історики, краєзнавці, а також музиканти, письменники, актори, журналісти, громадські діячі.
У Нововолинському історичному музеї відбувся захід з нагоди 120 річниці з дня народження Арсена Річинського.
   В історичному музеї міста Нововолинська відбувся захід з нагоди 120 річниці з дня народження громадського діяча, культуролога, релігієзнавця Арсена Річинського, у якому взяли участь представники громадських організацій.
У Художньому музеї міста Луцька відкрито виставку творів народного мистецтва Волині „Сяйво минувшини”.
   Мета виставки – передати колорит національних традицій, відобразивши минувшину, продемонструвати як вона відображена в творах сучасних майстрів. Кожен предмет експозиції доповнює один одного, об’єднуючись в яскраву композицію, що буквально струменить барвами, звучить мелосом волинського мистецтва.
Волинський краєзнавчий музей – до Євро 2012.
   До початку футбольних ігор чемпіонату Європи по футболу „Євро 2012” працівниками відділу новітньої історії Волинського краєзнавчого музею доповнено експозиційний зал „Волинь: історія, політика, економіка, культура” блоком матеріалів, які присвячені цій події.
Відзначено музейного співробітника з нагоди Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища.


Вітаємо!
    Волинський краєзнавчий музей спільно з Волинською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України та Кортеліським історичним музеєм запрошують до участі у Всеукраїнській науковій конференції „Минуле і сучасне Волині та Полісся. Ратнівщина в історії України і Волині”, присвяченій 70-річчю Кортеліської трагедії 1942 року.
Любомльський краєзнавчий музей взяв участь у святкуванні 725-річчя міста.
   Перша писемна згадка про місто датується 1287 роком, часом його заснування князем Володимиром Васильковичем. За свідченням літопису, це була улюблена резиденція князя, яку він укріпив, розбудував і оживив. Тут він перебував разом з князівською канцелярією, приймав послів, давав розпорядження, їздив на полювання в Любомльські пущі. В Любомлі князь любив відпочивати, та так, що, за словами літописців, «душа його раділа і в благості перебувала». Князь одного разу вигукнув: «любо мне здесь»,  звідки і пішла назва - Любомль («любо мне»).
ДЕНЬ ПОЧЕСНИХ ВІДВІДУВАЧІВ У МУЗЕЇ ЛУЦЬКОГО БРАТСТВА.
   У День Святого Духа нещодавно створений Музей Луцького Братства відвідали одразу двоє почесних гостей: Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет та директор Інституту літератури НАН України ім. Т. Шевченка, академік, лауреат Шевченківської премії Микола Жулинський.
У Білостоку презентували книгу директора Торчинського історичного музею Григорія Гуртового.
    На свято Трійці у Будинку культури села Білосток Луцького району відбулася презентація видання ДП "Волинські старожитності" - краєзнавчих нарисів про Білосток Григорія Гуртового. Ми вже повідомляли, що презентація першого накладу відбулася 19 квітня у Луцьку. Другий наклад книжки на чисельні прохання білосточан було видано за кошти вихідця із села, випускника місцевої школи Ігоря Корчука.
   Музей історії органів внутрішніх справ Волині має почесне звання «Народний». Завдяки його діяльності наші краяни можуть дізнатися про роботу правоохоронних органів на Волині від часів Київської Русі і аж до наших днів. Погортати сторінки історії волинської міліції прийшли студенти Луцького педагогічного коледжу.
1 червня відзначає свій ювілей волинський фотомитець, фотограф Волинського краєзнавчого музею Леонід Максимов.



В І Т А Є М О !

« 1 2 ... 71 72 73 74 75 ... 82 83 »